Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS) va înainta, la sfârşitul acestei luni, o propunere de modificare şi completare a Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Proiectul respectiv vine atât în sprijinul angajaţilor din instituţii, cât şi în ajutorul cetăţenilor şi al ziariştilor.
În urmă cu câteva luni, CENTRAS a demarat un proces de consultare cu societatea civilă şi cu reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, pentru a găsi căile prin care legea să asigure un acces mai bun la informaţiile de interes public. Au fost organizate mai multe dezbateri în ţară. „După ce finalizăm procesul de consultare, vom înainta varianta finală a proiectului de lege la Secretariatul General al Guvernului, ca să primească amendamente şi apoi să ajungă în Parlament”, ne-a declarat Adrian Bădilă, expert în Politici Publice.
Digitalizare şi transparenţă
Una din modificările importante prevăzute de acest proiect de lege este digitalizarea. „Asta simplifică accesul la informaţiile publice pe mai multe fronturi şi creşte gradul de transparenţă al instituţiilor. Noi am mai propus ca noua lege să nu aibă norme de aplicare, vrem să ieşim din paradigma asta care există numai în România. Vrem să fie o lege simplă, flexibilă, rotundă”, explică Adrian Bădilă.
Proiectul prevede ca entităţile publice să furnizeze mai multe informaţii din oficiu şi într-o formă mai prietenoasă. Şi mai prevede, lucru important, standardizarea site-urilor instituţiilor şi asigurarea interoperabilităţii electronice a tuturor sistemelor din administraţia publică. „În această privinţă, principalii beneficiari ai legii ar fi cei din sistem, fiindcă activitatea lor se va simplifica foarte mult. La ora actuală, chiar şi cei din cadrul aceleiaşi instituţii au probleme de acces la informaţii – fac cerere de înaintare, cu ştampilă, de la un birou la altul, e o întreagă nebunie.”
Cine discută cu presa
În proiect, se menţionează că angajaţii entităţilor ce utilizează şi administrează resurse financiare publice pot da informaţii în limitele lor de competenţă, precizează Bădilă. Cu alte cuvinte, salariaţii care cunosc mai bine problematica pe domeniul lor vor avea voie să discute despre asta inclusiv cu presa, ceea ce ar simplifica mult modul în care circulă informaţia. Proiectul de lege mai clarifică chestiunea anonimizării numelor şi datelor personale care apar în hârtiile oficiale, şi se mai referă şi la acreditarea ziariştilor. Practic, printr-o simplă notificare, jurnalistul este acreditat în mod automat pe lângă o instituţie, şi nu i se mai poate retrage acreditarea decât printr-un demers venit din partea colegilor de breaslă.
„Când toate părţile interesate, inclusiv factorii de decizie, înţeleg binefacerile unui acces facil la informaţiile de interes public, atunci lucrurile pot să meargă mult mai bine. Fiindcă, până la urmă, e vorba de banul public şi de modul în care administraţiile îl împart.”
Adrian Bădilă, expert Politici Publice, CENTRAS