Abia mai vezi picior de trecător pe Champ-de-Mars, vasta grădină publică de la poalele Turnului Eiffel, iar cartierul Montmartre, altădată plin de pictori şi de turişti, e pustiu. Ieri, la prânz, au intrat în vigoare restricţiile severe impuse de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, iar pentru respectarea lor au fost trimişi pe teren 100.000 de poliţişti şi jandarmi. Ca să iasă din casă, oamenii trebuie să aibă la ei un „atestat de deplasare derogatoriu”.
Măsurile restrictive luate în Franţa, în „războiul sanitar” la care se refereau oficialii, durează, într-o primă instanţă, 15 zile. Activităţile colective, reuniunile sunt interzise, inclusiv cele de familie – adică, fără dineuri cu bunici şi nepoţi, fără întâlniri cu prietenii şi rudele la un meci televizat. Se iese din casă numai dacă e absolut necesar şi, de fiecare dată, persoana trebuie să completeze şi să semneze acel „atestat de deplasare”. Documentul poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului de Interne francez, poate fi xeroxat sau, la nevoie, poate fi copiat de mână.
Controale peste tot
Permisul trebuie completat cu numele şi adresa, apoi persoana trebuie sa bifeze una din cele cinci rubrici, ce prezintă tot atâtea situaţii care ar impune părăsirea domiciliului: deplasarea către locul de muncă (sau din raţiuni profesionale), pentru a face cumpărături de primă necesitate în locuri autorizate, din raţiuni de sănătate, pentru motive familiale care nu suportă amânare (pentru a acorda asistenţă persoanelor vulnerabile sau în cazul părinţilor divorţaţi, care vor să-şi vadă copiii). Se fac derogări şi pentru deplasările scurte, în preajma casei, pentru cei care vor să facă exerciţiu fizic sau să-şi scoată la plimbare animalele de companie. Măsurile restrictive nu-i privesc pe muncitorii transfrontalieri şi pe şoferii care transportă alimente şi alte bunuri de primă necesitate.
Permisul de deplasare urmează să fie verificat de forţele de ordine desfăşurate masiv pe tot teritoriul ţării. Controalele pot fi în anumite puncte fixe sau pot avea loc aleatoriu, în mijloacele de transport în comun sau pe stradă.
„Staţi acasă!”
Ieri, înainte de ora prânzului, francezii au ieşit totuşi din casă, pentru a face cozi la supermarketurile din oraşul lor. În regiunea pariziană, oamenii au format, în afara magazinelor alimentare, rânduri enorme şi au aşteptat şi o oră jumătate înainte de-a putea să-şi facă aprovizionarea.
Într-o alocuţiune televizată, ministrul de interne, Christophe Castaner, le-a spus conaţionalilor că toate farmaciile şi vor fi deschise pe durata celor 15 zile de restricţii şi că magazinele alimentare vor continua să primească marfă. „Regulile sunt simple, dar regula generală e şi mai simplă: staţi acasă”, a subliniat ministrul.
Exodul la ţară
Nu doar pentru alimente s-au agitat francezii, înainte ca ordinul de izolare generală să intre în vigoare. Imediat după anunţul televizat al preşedintelui Macron, care a avut loc pe 16 martie seara, mulţi orăşeni şi-au făcut valizele, şi-au pus animalele de companie în cuşti şi au urcat totul degrabă în portobagajul maşinii, pentru a pleca „la ţară”: la rude, la prieteni, în casa de vacanţă. Parizienii, în special, au vrut să fugă din apartamentele mici, în care ar urma să stea închişi cel puţin două săptămâni. Ieri, la primele ore ale dimineţii, peroanele gării Montparnasse erau pline. Oficialii francezi au anunţat că, în zilele ce urmează, circulaţia feroviară se va reduce la jumătate.
Fără măşti de protecţie
După alocuţiunea preşedintelui Macron, televiziunile de ştiri au organizat talk show-uri cu profesionişti din diverse domenii – inclusiv cu medici şi asistenţi medicali. Aceştia se plângeau de faptul că au început să le lipsească măştile de protecţie, mănuşile şi soluţiile dezinfectante pentru mâini, precum şi de faptul că sunt suprasolicitaţi.
Preşedintele republicii a anunţat că farmaciile din cele 25 de departamente ale Franţei, cele mai atinse de coronavirus, vor fi cât de curând aprovizionate cu măşti şi ele vor fi destinate cu precădere personalului medical şi auxiliar.
Spital de campanie militar
Ieri, televiziunile anunţau intenţia armatei franceze de a înfiinţa un spital de campanie în Alsacia – o structură modulară, alcătuită din corturi militare, cu 3.000 de paturi. Un spital asemănător a mai fost folosit în timpul epidemiei de Ebola, în Guineea.
Ministrul finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că războiul împotriva coronavirusului, care este şi unul economic şi financiar, va fi lung şi violent şi de aceea necesită mobilizare naţională şi europeană. El a spus că guvernul francez e gata să protejeze companiile franceze importante prin recapitalizarea şi chiar prin naţionalizarea lor.
38 de euro este cuantumul minim al amenzii date celor care părăsesc nejustificat domicilul, sancţiunea putând ajunge până la 135 de euro.
„A rămâne acasă înseamnă a salva vieţi”.
Christophe Castaner, ministrul francez de Interne
Şi în Franţa circulă o mulţime de fake news-uri. Pentru că preşedintele Macron a rostit cuvântul „război”, în discursul său, mulţi au înţeles că urmează o debarcare a forţelor armate.