x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum vrea Guvernul să controleze căminele de bătrâni. Soluția este folosită în mediul privat

Cum vrea Guvernul să controleze căminele de bătrâni. Soluția este folosită în mediul privat

de Redacția Jurnalul    |    08 Sep 2023   •   15:00
Cum vrea Guvernul să controleze căminele de bătrâni. Soluția este folosită în mediul privat

În noua legislație din domeniul asistenței sociale, prezentată în primă lectură în timpul ședinței de Guvern de vineri, este prevăzută introducerea conceptului de „client misterios”. În baza constatărilor vor fi inițiate controalele în teren ale inspectorilor.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au inițiat modificarea legislației privind asistența socială din România, după cazurile deosebit de grave descoperite în ultimele luni. Modificările au fost prezentate în primă lectură în timpul ședinței de Guvern de vineri.

Conform modificărilor, niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. De asemenea, va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel că inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

„Se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanență, nu doar atunci când sunt în procedura de obținere a acreditării sau a licenței de funcționare. Este introdus conceptul de < client misterios>. Voluntarii contractați de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială vor putea fi prezenți în aceste centre. În baza constatărilor sunt inițiate controalele în teren ale inspectorilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Conform acestuia, vor fi introduse sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control.

„Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege și instituțiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entitățile înființate în scopul obținerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației”, se mai arată în comunicat.

„Toate modificările propuse cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale au avut în vedere preocupările pentru respectarea și protejarea intereselor persoanelor beneficiare ale acestui sistem, consolidarea rolului inspectorului social, sancționarea exemplară a abaterilor și, nu în ultimul rând, parteneriatul nostru cu societatea civilă”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu.

Proiectul de lege este publicat, începând de vineri, pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

(sursa: Mediafax)

×