x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copil mort după o operație simplă. Poliția, Parchetul și Ministerul Sănătății anchetează spitalul Sanador

Copil mort după o operație simplă. Poliția, Parchetul și Ministerul Sănătății anchetează spitalul Sanador

23 Oct 2018   •   08:56
Copil mort după o operație simplă. Poliția, Parchetul și Ministerul Sănătății anchetează spitalul Sanador

Ștefan Alexandru Duță, copilul de un an și zece luni care a murit la spitalul Sanador, din București, în urma unei intervenții chirurgicale pentru hernie inghinală, nu a fost declarat decedat, conform procedurilor legale, de către spital. Deși decesul s-a declarat sâmbătă noaptea, ieri-dimineață, la ora 10.30, încă nu se făcuseră demersurile necesare pentru demararea anchetei. Poliția Sectorului 1 și Ministerul Sănătății s-au autosesizat și au demarat anchete la spitalul privat, urgentând trimiterea corpului neînsuflețit la IML, pentru expertiza medico-legală.

Trauma la care a fost supusă familia Duță, din județul Dâmbovița, nu s-a terminat nici după ce le-a murit copilul. Păriții și bunicii micuțului se așteptau să se termine coșmarul ieri-dimineață, însă spitalul le-a mai făcut și alte surprize neplăcute. Ieri, la primele ore ale dimineții, părinții încă le mai cereau reprezentanților Sanador să facă procedurile legale, pentru a trimite trupul copilului la Institutul de Medicină Legală, însă răspunsul celor de la spital era în continuare negativ. Ministerul Sănătății s-a autosesizat imediat după ora 9.00 și a trimis o echipă DSP, pentru a începe investigațiile. La fel au făcut și polițiștii de la Secția 1, iar reprezentanții spitalului privat au înțeles abia după ora 10.30 că trebuie să îndeplinească anumite proceduri. „În cazul decesului în spital a unei persoane internate, nu se autosesizează poliția. Unitatea medicală are obligația să anunțe imediat poliția. În baza foii de obsevație pe care o emite spitalul către Parchet, iar Parchetul emite o ordonanță de necropsiere, care ajunge la IML. Poliția astăzi s-a autosesizat și ar fi dus ei această ordonanță la IML, dar, când au ajuns polițiștii la spital, în jurul orei 11.00, deja plecase cineva de la spital cu această copie a foii de observație spre Parchet, de unde a plecat ordonanța către IML. A fost o perioadă de tergiversare care nu se justifică, din punctul meu de vedere. Toate aceste lucruri se puteau face încă de duminică sau măcar ieri, de la prima oră”, a declarat, pentru Jurnalul, Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei.

Familia se teme de mușamalizare

Trupul neînsuflețit al micuțului Ștefan Alexandru Duță a ajuns prea târziu la IML, pentru a se mai putea face autopsia ieri, astfel încât familia va putea să-l ia acasă abia astăzi, la prânz. Din surse sigure am aflat și faptul că numărul persoanelor decedate care ajung la IML de la același spital este mare, iar polițiștii și Ministerul Sănătății vor investiga și acestă situație. Mai mult, spitalul întârzie de fiecare dată să demareze procedurile legale, astfel încât decesul pacienților este declarat mai târziu decât ar trebui, conform legii. Familia micuțului decedat la spitalul privat din București este încă nesigură de buna credință a celor care au întârziat procedura legală, suspectându-i de încercarea de a mușamaliza cazul sau de a modifica fișa medicală și foaia de observație, însă aceste detalii se vor stabili în urma anchetelor deja demarate de Poliție, Parchet și Ministerul Sănătății, iar cauza morții și cantitatea de anestezic din corpul micuțului se vor stabili în urma rezultatelor necropsiei, cea mai importantă fiind analiza toxicologică făcută de specialiștii de la IML.

Trebuie să investigăm, să aflăm ce au făcut și ce nu au făcut cadrele medicale, din ce cauză s-a ajuns la decesul copilului. O hernie inghinală nu pune probleme de viață și de moarte. Vinovăția se va stabili în urma anchetei. Noi am trimis de la prima oră o echipă a DSP la spital, să înceapă investigația.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

 

Spitalul se războiește cu televiziunile
„Conform documentației medicale avute la dispoziție, precum și declarațiilor medicilor implicați, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile și protocoalele medico-chirurgicale aferente afecțiunilor respective și simptomatologiei ulterioare intervenției chirurgicale. Menționăm încă o dată că este vorba despre un deces din cauze necunoscute, iar până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale, care va stabili cauzele decesului, este inadmisibilă insinuarea existenței unei culpe în sarcina Spitalului Clinic SANADOR (...) Difuzarea unor materiale cu referire directă la Spitalul Clinic SANADOR prin care se induce ideea vinovăției acestuia, fără existența unor mijloace probante și în lipsa expertizei INML care să stabilească în mod obiectiv cauzele decesului, încalcă grav regulile deontologiei profesionale a activității de jurnalism și obligația de informare corectă a telespectatorilor dvs”, a comunicat spitalul privat. 

×