x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Creștere îngrijorătoare a bolilor psihice în 2018, față de 2017 

Creștere îngrijorătoare a bolilor psihice în 2018, față de 2017 

de Monica Cosac    |    08 Ian 2019   •   14:00
Creștere îngrijorătoare a bolilor psihice în 2018, față de 2017 
Sursa foto: yanyong/Getty Images/iStockphoto

Bolile psihice au ajuns să tulbure vieţile tot mai multor români, în ultimii ani. Însă, numărul bolnavilor a crescut alarmant anul trecut, după cum relevă un raport publicat recent de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit statisticii, aproape 39.000 de cazuri noi de boli psihice s-au înregistrat în România, doar în primele nouă luni ale anului 2018, numărul bolnavilor fiind cu peste 6.000 mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. În Capitală, numărul cazurilor noi aproape că s-au dublat.

În perioada ianuarie-septembrie 2018, numărul de cazuri nou diagnosticate în cabinetele de psihiatrie şi laboratoarele de sănătate mintală a fost de 38.812 (incidenţa fiind de 265,5 %ooo locuitori) comparativ cu 32.735 cazuri noi de boli psihice (incidenţa fiind de 223,9 %ooo locuitori) în aceeaşi perioadă a anului 2017, se arată în raport. Cifrele au crescut alarmant în Bucureşti: 13.713 (cazuri noi în perioada ianuarie-septembrie 2018), faţă de 7.906 (ianuarie-septembrie 2017). Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în 2018 a fost de 559.380, comparativ cu 540.547care erau la evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Au început să meargă la medic

Medicii spun, însă, că nu a crescut chiar atât de mult numărul bolnavilor psihici din România, cât, mai degrabă, „s-a ameliorat adresabilitatea către personalul avizat”, iar statisticile oficiale încep să se apropie de realitate. Altfel spus, mult mai mulţi români care se confruntă cu diverse probleme de sănătate psihică au ajuns, anul trecut, la cabinetul unui psiholog sau la medicul psihiatru.

„Cifrele nu fac decât să confirme ceea ce susţineam cu nişte ani în urmă şi continui să susţin: de-a lungul anilor, numărul cazurilor de boli psihice a fost, în mod vrăjmaş, subapreciat şi nu facem decât să observăm, pe măsură ce se topeşte gheaţa, gheţatul de dedesubt, care este mult mai mare decâtcredeam noi”, a spus, pentru Jurnalul, psihiatrul Gabriel Diaconu.

Statul, vinovat de o mare parte a tulburărilor psihice

Mai sunt, însă, câteva aspecte care au înclinat balanţa în ultima perioadă, mai spune medicul. „Pe măsură ce migraţia s-a accentuat şi România a pierdut aproape un sfert din populaţia adultă, în spate au rămas două categorii de vârstă foarte vulnerabile: bătrâni şi copii. Iar aceste două categorii vulnerabile, evident că au intrat pe o traiectorie psiho-patogenă într-un stat care se doreşte a fi un stat social, dar care discriminează teribil social aceste extreme de vârstă”, explică dr. Diaconu, precizând că acest lucru a condus la „un trend crescător în psiho-patologia la copii, dar şi la vârstnici”.

Românii sunt tot mai anxioşi

Deşi statistica CNSISP nu dă detalii privind tipologia acestor boli psihice, medicul spune că românii au devenit foarte anxioşi.

„Tulburările de anxietate şi tulburările de somn sunt foarte frecvente, iar la copil tulburările de anxietate (plus/minus comportament, în contextul vârstei). Într-o bună măsură vorbim de sindroame extinse familiale – eu aşa le numesc. Adică, observi că, în rărunchii ei, familia românească a ajuns să fie năpăstuită şi se încarcă psiho-patogen prin ce? Păi, în primul rând, prin atomizare, prin faptul că oamenii muncesc din ce în ce mai mult pentru a-şi susţine un stil de viaţă şi petrec din ce în ce mai puţin împreună, apar sindroame de epuizare acolo unde nu le vedeai înainte – şi asta este „blagosloveala” corporatismului modern, pentru că sunt oameni care umblă ca zombii, pleacă la 7 dimineaţa la muncă şi intră la ora 20, seara, în casă. Avem, în zonele sărace, din ce în ce mai multă îndobitocire datorată consumului de alcool – alb/negru, nu contează, alcool să fie! –, iar statul nu are politici prin care să controleze flagelul şi, prin urmare, România urcă în topurile mondiale. Mai degrabă, plătim penalităţi şi punem taxă pe viciu, decât să organizăm un program care să reabiliteze comunităţile sărace şi, prin urmare, aici vezi veritabile traume. Iar psihiatria este tichia de mărgăritar la problema asta. Cazurile sociale nu se tratează cu medicamente scumpe, ci cu intervenţii complexe. Drept urmare, simplul diagnostic nu face altceva decât să faciliteze accesul la nişte madicamente gratuite unor oameni care nu au nevoie de medicamente”, concluzionează psihiatrul Gabriel Diaconu.

„De departe, cele mai frecvente tulburări în România, în ultimii ani, pe care le văd şi eu în practică, sunt tulburările de anxietate şi, apoi, urmează tulburările de dispoziţie” Gabriel Diaconu, psihiatru

Cancerul face ravagii

Bolile oncologice au lovit, de asemenea, din greu românii, în ultimul an, după cum reiese din raportul Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică amintit mai sus. Potrivit statisticii, peste 55.000 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în România în perioada ianuarie-septembrie 2018, anunţă arătând că numărul bolnavilor a crescut cu aproape 13.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

×
Subiecte în articol: boli psihice