După succesul răsunător al monedei digitale bitcoin, românii încep să producă o nouă astfel de criptomonedă. Monedele digitale sunt produse, “minate” prin calcule făcute cu tehnologie performantă. Moneda nu este nici virtuală și nici nu reprezintă o schemă piramidală.
WebDollar este moneda digitală virtuală, care va fi lansată foarte curând pe piața internațională. “În momentul de față este în versiunea test net, pentru verificarea securității sistemul descentralizat și finalizarea integrării unor concepte matematice care sunt integrate pentru a crește rapiditatea tranzacțiilor și pentru a putea fi folosită în Browser, aproape instantaneu. În principiu, în februarie cel târziu o să fie lansată versiunea main net și va rămâne finală”, a explicat, pentru Jurnalul, Ionuț Alexandru Budișteanu, managerul proiectului. În acest moment, WebDollar nu are încă nicio valoare, dar cotația se va stabili imediat după lansare. În cazul monedei digitale bitcoin, la lansare avea o valoare de 0,00001 USD, ajungând în primul an, în 2010, la 0,01 USD. WebDollar-ul românesc va putea fi vândut sau cumpărat de la casele de schimb valutar online și direct de pe site-ul http://webdollar.io și se vrea mai stabil și mai popular decât bitcoin. „Bitcoin în realitate este un „asset”, devenind astfel un instrument financar, dar este folosit doar de 0,04% din populație, deoarece este foarte dificil de folosit în site-uri web precum magazine virtuale. Noi vrem să schimbăm acest lucru, proiectând moneda astfel încât să fie extraordinar de ușor de folosit în site-uri web, pentru comerț online”, mai spune informaticianul.
În luna septembrie 2017, bitcoin ajunsese la 5.000 de euro, pentru ca în doar trei luni să depășească 12.000 și să se mențină și acum în creștere. Prețul monedelor digitale este stabilit de piață, în funcție de cere și ofertă, iar valoarea crește cu cât cererea este mai mare. Românii au conceput o monedă cu o serie de inovații, pe care au început s-o mineze. “Bitcoin are un preț abertand de mare, pentru că are un sistem controlat de inflație, anume un concept de raritate, numărul maxim de Bitcoin de pe piață fiind stabilit la 21 de milioane”, explică Alexandru Budișteanu.
Vrem ca WebDollar să fie folosit în tranzacții online și site-uri web, nu doar ca instrument financiar. Ionuț Alexandru Budișteanu, managerul proiectului