Zeci de mii de copii sunt în pericol, din cauză că medicii nu mai au cu ce să-i imunizeze împotriva unor boli grave. Deşi oficialii din Sănătate caută soluţii încă de anul trecut, criza de vaccinuri se adânceşte de la o zi la alta. Ministrul Sănătăţii anunţă că, în această săptămână, va semna contractele, însă doar pentru o parte dintre serurile importante.
Cu toate că vaccinurile sunt produse speciale, pentru care autorităţile au obligaţia de a asigura stocurile necesare cu un an înainte, cel puţin trei dintre vaccinurile cuprinse în schema recomandată de Ministerul Sănătăţii lipsesc din cabinetele medicilor şi din maternităţi de la finalul anului trecut.
Doctorii amână imunizarea copiilor, iar părinţii se tem pentru viaţa celor mici, deoarece nu sunt protejaţi împotriva unor boli grave, precum: poliomielita, hepatita B, tusea convulsivă.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, însă, că în cursul acestei săptămâni va semna contractele pentru vaccinurile hexavalent şi tetravalent, urmând ca acestea să intre pe piaţă. “Avem ca prioritate de a demara contractul cu vaccinul tetravalent, pentru care aştept ultimele avize, şi îl voi semna probabil cel târziu luni sau marţi şi vaccinul tetravalent va intra pe piaţă. În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, trebuie să vă dau o veste extrem de proastă. Procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contractul de către fosta conducere a ministerului şi nu am primit aviz CFP, (...) ceea ce înseamnă că am două soluţii: fie îmi asum răspunderea şi semnez contractul fără control financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzaţie de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluţie, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent”, a declarat ministrul Florian Bodog, vineri, precizând că, pentru vaccinul hexavalent “am demarat de urgenţă o procedură scurtă de achiziţionare a vaccinului şi săptămâna viitoare voi semna contractul şi acest vaccin va intra pe piaţă”.
În privinţa vaccinului pentru hepatita B, oficialul a explicat că există o problemă legată de producător. “Producătorul coreean nu are toate actele în regulă. Noi am identificat un producător european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfârşitul lunii martie, va intra pe linia de producţie şi încercăm să găsim o soluţie pentru a ajunge cât mai repede la copii”, a mai spus Bodog.
Citește pe Antena3.roRezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză
În schema de vaccinare pentru copii va fi introdus şi vaccinul pneumococic, o noutate în România, potrivit ministrului Sănătăţii.