Specialiștii avertizează că următorul val va veni, cu siguranță, și în țara noastră, după sărbători, având în vedere ritmul alarmant în care se răspândește tulpina Omicron, și că această perioadă de respiro dintre valuri este exact momentul în care autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a reduce impactul următorului val pandemic. Însă, în acest moment, în România se întâmplă exact invers. „Dacă guvernanții așteaptă cu toate restricțiile ridicate să treacă trei săptămâni de la începutul creșterii ca să ia niște măsuri, s-ar putea să se trezească pe vârful valului 5”, spune virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase în Statele Unite.
Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh (SUA), spune că, în general, evoluția infecțiilor respiratorii pe timp de pandemie este o evoluție de tip ondulatoriu, adică în valuri succesive, și că oamenii de știință care au studiat această dinamică a pandemiilor au arătat și cum pot fi „îmblânzite” valurile de boli infecțioase care vin după primul val pandemic.
Concluzia oamenilor de știință, creionată de aceștia într-un raport publicat în revista Nature, în primăvara acestui an, a fost că tocmai măsurile luate în perioadele de relaxare dintre valuri sunt esențiale pentru evoluția unui nou val.
„«Rezultatele noastre demonstrează că momentul cheie al controlului noului val pandemic este reprezentat de perioadele de relaxare. Astfel, limitarea răspândirii virusului în această perioadă reprezintă cel mai eficient mod de a întârzia și de a împiedica următorul val. Datele noastre stabilesc noile principii directoare ale strategiilor guvernamentale necesare pentru a limita pandemia și a evita valuri recurente de infecții, dăunătoare în termeni de pierderi de vieți omenești și de distrugeri economice»”, este concluzia experților, citată de prof. Apetrei pe pagina sa de Facebook.
Practic, aceste modele matematice de estimare a evoluției pandemiei, despre care se vorbea la un moment dat și în țara noastră, sunt cunoscute încă de dinainte de valul 4 produs de tulpina Delta, însă au fost total ignorate în vară și pare că sunt ignorate în continuare, la noi.
Masca și distanțarea, necesare acum
„Aceste informații și principii sunt în totală opoziție cu ce se întâmplă în acest moment în România. Întrebarea legitimă este: cine are dreptate? Acești matematicieni, sau întâiul microbiolog al țării, care ne spune zilnic câte ceva? Păi, să vedem: avem vreun exemplu? Tocmai l-am dat. Introducerea unui lockdown a întârziat valul 4 în Marea Britanie. Evident, nimeni nu-i nebun să susțină că, după toată suferința din valul 4 ar trebui să intrăm acum în lockdown, dar se poate înțelege că, în contextul în care avem deja în Londra 40% din noile infecții produse de Omicron, am putea măcar considera recomandarea pentru populație de a reintroduce distanțarea, masca și spălatul pe mâini. Nu-i un sacrificiu prea mare”, explică virusologul român, precizând că în Marea Britanie - care, într-adevăr, în prezent se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri – abia acum este al patrulea val pandemic, în timp ce în alte țări din Europa intră în valul 5.
Potrivit acestuia, din nou, peste câteva luni, „unii or să spună că habar n-au avut”.
„Dacă România va continua cu această politică de sănătate de tip... nu știu cum s-o caracterizez. Termenul cel mai potrivit este «debilă». Rezultatele nu vor întârzia să apară”, conchide prof. Apetrei.
„Ținând seama de viteza cu care se răspândește varianta Omicron, dacă guvernanții așteaptă cu toate restricțiile ridicate să treacă trei săptămâni de la începutul creșterii ca să ia niște măsuri, s-ar putea să se trezească pe vârful valului 5. Or să fie și ei, în fine, pe val. Întrebarea este cine va plăti surfingul și relaxarea?”, spune prof. dr. Cristian Apetrei, virusolog
România se află pe o pantă descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2, însă ritmul acesta de scădere a înregistrat „o oarecare încetinire, atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cât şi numărul de decese”, a declarat, ieri, Florentina Furtunescu, director în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Omicron, dominantă la începutul anului 2022
Dacă, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea că noua tulpină de coronavirus ar putea deveni dominantă în Europa la mijlocul lunii ianuarie, ieri, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a devansat acest termen. Potrivit ECDC, există un risc ridicat ca noua tulpină să devină mai rapid noua variantă dominantă, chiar la începutul anului 2022, ceea ce va genera un nou val de internări în spitale și de decese.
Chiar dacă, în ultima perioadă s-a vorbit despre o tulpină mai blândă decât cele de până acum, în raportul ECDC, se precizează că „este foarte probabil că varianta Omicron va cauza spitalizări și decese suplimentare, în plus față de cele deja așteptate în prognozele anterioare, care luau în calcul doar infecții cu varianta Delta”.
În consecință, ECDC consideră că este nevoie de măsuri mai stricte de reducere a contactelor sociale și vaccinarea cu doze booster pentru ca sistemele sanitare să nu fie copleșite de numărul prea mare de pacienți cu Covid-19 care au nevoie de spitalizare.
Spre deosebire de experții europeni, dr. Călin Alexandru, reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că el se așteaptă ca România să se confrunte cu valul 5 abia la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie 2022.
Suntem „pregătiți”: avem spitale cu instalații electrice de acum 100 de ani
După aproape doi ani de pandemie și în pragul celui de-al cincilea val de infectări COVID, autoritățile încă sunt luate prin surprindere de starea deplorabilă în care se află sistemul de sănătate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat „tulburat” după ce a citit un raport potrivit căruia, în România, încă mai există spitale cu instalaţii electrice nerevizuite, deși sunt construite cu mai bine de 130 de ani în urmă.
„Am un raport foarte recent, apropo de situaţia instalaţiilor electrice care deservesc aceste secţii de terapie intensivă. Am fost şi eu tulburat citind acest raport – probabil o să vă punem la dispoziţie informaţii: există spitale care au instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite în intervalul 1890-1950. Oricât nu mă pricep eu la chestiunea cu instalaţiile electrice, cred că oricine îşi dă seama că astfel de spitale au probleme foarte serioase în ceea priveşte siguranţa pacienţilor”, a afirmat ministrul Rafila, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.