Achiziţia unei locuinţe reprezintă un demers extrem de important în viaţa fiecăruia, ţinând cont că de această decizie va depinde confortul nostru pe termen lung, nemaivorbind de implicaţiile financiare pe care le presupune. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă o serie de factori care trebuie luaţi în calcul în momentul în care ne hotărâm să facem acest pas.
În primul rând, cumpărătorul trebuie să ştie pentru cât timp şi pentru ce nevoi va folosi casa sau apartamentul. Un aspect determinant în alegerea locuinţei îl reprezintă amplasarea acesteia, care trebuie să fie cât mai aproape de locul de muncă, grădiniţă sau şcoală, dar mai ales de mijloacele de transport în comun. Pe de altă parte, este absolul necesar ca înaintea achiziţiei să consultăm un specialist, care poate fi arhitect, inginer sau constructor şi, în plus, să solicite vânzătorului sau dezvoltatorului un document care să ateste că imobilul a fost verificat de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi că există un proces verbal de recepţie cu primăria. De asemenea, este important să verificăm dacă locuinţa este branşată la utilităţi pe contracte definitive cu furnizorii. În ultimii ani, dezvoltatorii tind să renunţe la spaţiile anexe, precum cămara, debaraua şi uneori chiar la holul de la intrare, lipsa acestora contribuind la un disconfort sesizat de client abia când se mută în noua casă, aşa că nu trebuie să neglijăm acest aspect, a declarat, pentru Jurnalul, Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor de Construcţii.
Pericolul camerelor mici
Pentru a-şi maximiza profitul, dezvoltatorii au început să reducă spaţiile camerelor, deşi ordinul Ministerul Sănătăţii din 2014 prevede ca spaţiul unei camere să nu fie mai mic de 12 mp pentru a permite o aerisire optimă. Astfel, mai ales în cazul dormitoarelor cu suprafeţe sub această limită, locatarii ajung să sufere de disconfort, depresie şi chiar boli din cauza unui somn neodihnitor.
În prezent, în România există 8 milioane locuinţe construite, raportat la 7,2 milioane de familii, aşa că nu există niciun motiv să ne grăbim când ne cumpărăm casa ideală.