x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dăncilă: Ajutoarele financiare în caz de calamităţi vor fi accesate mai simplu

Dăncilă: Ajutoarele financiare în caz de calamităţi vor fi accesate mai simplu

03 Iun 2019   •   15:42
Dăncilă: Ajutoarele financiare în caz de calamităţi vor fi accesate mai simplu
Sursa foto: Lucian Alecu

Normele privind acordarea ajutoarelor financiare de urgenţă vor fi simplificate, ca urmare a unei decizii aflate pe masa de lucru a Executivului

Astfel, nu va mai fi nevoie de o anchetă socială înainte de aprobarea acestui sprijin, nici de întocmirea şi aprobarea unei hotărâri de guvern. 

"Am primit ieri o primă evaluare a pagubelor produse de vremea severă. Această evaluare va fi completată cu noi date, pe măsură ce acestea vin din teren. Pe baza acestor informaţii guvernul va lua măsuri, astfel încât oamenii să poată fi sprijiniţi să treacă peste aceste momente dificile", a declarat premierul Viorica Dăncilă, conform Agerpres.

În opinia acesteia, "este important ca cetăţenii să primească rapid ajutorul de care au nevoie".

Din acest motiv, normele urmează să fie simplificate, astfel că vor fi eliminate acele "proceduri de durată care îngreunau acordarea sprijinului", a precizat Dăncilă.

"Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are la dispoziţie banii necesari, iar sumele vor pleca spre familiile şi persoanele afectate pe baza proceselor verbale întocmite de comisiile Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi a borderourilor completate de Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială", a spus premierul, înaintea şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă a adăugat că "astfel, reducem substanţial perioada de timp de la momentul producerii calamităţilor până la momentul primirii ajutorului financiar".

Ea a menţionat că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a discutat cu prefecţii din judeţele afectate de fenomenele meteo severe, iar vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, şi Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, se află în teritoriu în zonele afectate de inundaţii "pentru a avea o imagine cât mai exactă a situaţiei din teren". 

"Este important ca oamenii să ştie că se pot baza pe autorităţi atunci când au nevoie de sprijin", a precizat premierul.

×