x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Depresia de sărbători, accentuată de filmele de familie şi spoturile publicitare

Depresia de sărbători, accentuată de filmele de familie şi spoturile publicitare

de Monica Cosac    |    21 Dec 2017   •   13:10
Depresia de sărbători, accentuată de filmele de familie şi spoturile publicitare

Prilej de bucurii şi relaxare, perioada sărbătorilor de iarnă poate fi una extrem de dificilă pentru persoanele singure. Specialiştii avertizează că din ce în ce mai mulţi români se confruntă cu depresia şi sentimentul de gol interior, în preajma Crăciunului şi a Anului Nou. Pe lângă zilele mai scurte şi mai înnorate, ce reprezintă un fond propice instalării depresiei, psihiatrii spun că filmele şi spoturile publicitare, care promovează perioada sărbătorilor ca fiind fericită doar dacă este petrecută în familie, contribuie la accentuarea acesteia.

Potrivit tradiţiei, sărbătorile de iarnă - Crăciunul, Revelionul – se petrec în familie, ele fiind asociate, în general, cu momente de linişte, de bucurie, de reîntâlnirea cu cei dragi. Pentru foarte mulţi români, însă, această perioadă înseamnă tristeţe, singurătate, depresie şi un nivel de stres mai ridicat, astfel că atât de uzitata „Sărbători fericite“ devine o urare căreia nu-i pot răspunde cu inima uşoară.

Statisticile arată că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni se confruntă cu depresia sau sentimentul de gol interior, iar în această perioadă de final de an, spitalele şi poliţia raportează o incidenţă crescută a suicidului, a tentativelor de suicid sau a problemelor generate de consumul de alcool, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane se confruntă cu singurătatea. Cei mai vulnerabili sunt cei divorţaţi sau care au încheiat recent o relaţie, cei cărora le-a decedat partenerul de viaţă sau vârstnicii.

Potrivit specialiştilor, iarna reprezintă un fond propice instalării depresiei prin apariţia unui tonus general mai scăzut, firesc pe timpul acestui anotimp, care îngreunează gândirea şi provoacă apatie. Totodată, zilele sunt mai scurte şi mai înnorate, iar din cauza absenţei luminii, după cum arată unele studii, se stimulează secreţia de melatonină - numită şi hormonul somnului – care inhibă activitatea conştientă a creierului, blocând capacitatea de concentrare şi gândire, şi duce chiar la declanşarea depresiei.  

Izolare socială şi sentimentul de inutilitate

Psihiatrii atrag atenţia că filmele şi spoturile publicitare difuzate din belşug în această perioadă, pe toate posturile tv, contribuie la accentuarea acestor stări de tristeţe şi a depresiilor, deoarece promovează sărbătorile ca fiind pe deplin fericite doar dacă sunt petrecute în familie, în jurul unei mese îmbelşugate, alături de partenerul de viaţă, de părinţi sau copii, de rude.

Potrivit acestora, modelele tradiţionale îndeamnă la anumite comportamente şi obiceiuri în preajma Crăciunului, motiv pentru care persoanele singure pot resimţi absenţa unui partener de viaţă printr-o amplificare a trăirilor emoţionale negative, izolându-se social, fapt care poate agrava starea de tristeţe, ducând la sentimente de inutilitate, anxietate marcată, insomnii, mâncat compulsiv sau consum exagerat de alcool.

Specialiştii le recomandă celor singuri să-şi monitorizeze cu grijă alimentaţia, în perioada sărbătorilor, pentru a nu aluneca într-un cerc vicios: mâncatul compulsiv determină acumularea kilogramelor şi, implicit, o imagine de sine scăzută, element important în tabloul depresiei.

„Dacă aveţi posibilitate, adoptaţi un animal de companie. Cu siguranţă, vă va umple atât timpul, cât şi sufletul”, ne sfătuieşte dr. Dania Radu, specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

 „Chiar dacă nu sunteţi împreună cu partenerul sau partenera, această perioadă poate fi petrecută plăcut alături de prieteni sau cunoştinţe dragi. Multiplicaţi activităţile care vă fac plăcere: plimbările, lectura, excursiile organizate, unde puteţi cunoaşte persoane noi. Evadarea din cotidian şi comutarea atenţiei pe activităţi diverse diminuează lipsa de perspectivă a fiecărei persoane”, recomandă  dr. Dania Radu, specialist psihiatru

 

 

×
Subiecte în articol: depresia de sarbatori