x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Doctor: Medicina românească nu se bazează pe criterii medicale

Doctor: Medicina românească nu se bazează pe criterii medicale

de Monica Cosac    |    09 Aug 2016   •   11:30
Doctor: Medicina românească nu se bazează pe criterii medicale
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

În timp ce birocraţii din Sănătate le cer medicilor să-şi facă datoria, medicii atrag atenţia că tocmai încrengătura de prevederi birocratice, bazate pe criterii economice şi nu medicale, îi împiedică să-şi facă meseria. Din cauza diverselor prevederi din contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, spre exemplu, “suntem puși în situația de a interna pacienții, pentru că nu avem acces la tehnologia de investigații necesară, sau de terapie, decât în condiții de spitalizare”, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Multe dintre problemele grave din spitale, care îi revoltă, deopotrivă, pe medici şi pe pacienţi, ar putea fi rezolvate, dacă cei care ţin frâiele sistemului „ar face ordine în ogradă”. “Nu doar ministrul, ci toate structurile din Sănătate, trebuie să înțeleagă că, pentru a funcționa corect, sistemul medical trebuie să pornească de la recunoașterea realității, și anume că medicina românească e subfinanțată, prost dotată, că nu se bazează decât foarte puțin pe criterii medicale, iar toate acestea trebuie puse în rostul lor”, spune Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România (SNR), care a făcut, pentru Jurnalul Naţional, o scurtă radiografie a “fracturilor” din medicina românească.

Fiecare palier al sistemulului medical are un rol important în funcţionarea sa, pe ansamblu, spune Băjenaru, iar un prin pas ar fi readucerea medicului de familie la statutul de medic, nu de funcţionar: “Medicina primară este extrem de importantă. Acești oameni trebuie să aibă feedback-ul necesar, pentru a putea să diagnosticheze la nivelul populației ceea ce pot și, în situații particulare, să trimită la medicul specialist. În acelaşi timp, în spitalele mari din ţară ar trebui să se facă investiții importante, în aşa fel încât, pacienţii gravi, care au nevoie tehnologii performante, pentru diagnostic şi tratament, să poată avea acces la acestea. “Nu poți să echivalezi un spital orășenesc cu un mare spital universitar, unde ar trebui să fie centrele de expertiză maximă și de ultimă referință, pentru că acolo sunt oameni care au competența necesară”, consideră Băjenaru.

O altă problemă stringentă a sistemului este medicina ambulatorie. Potrivit medicului, pentru buna gestionare a bolilor cronice, este absolut necesară dezvoltarea ambulatoriilor din spitale, așa cum se întâmplă în țările occidentale sau în SUA. “Ambulatoriile de spital ar trebui să funcționeze așa cum le este denumirea. Adică exact ca niște secții medicale, ca niște clinici, în care medicul să aibă posibilitatea să urmărească și să trateze pacientul la fel ca și la cel spitalizat, numai că aceste boli nu necesită ca pacientul să rămână peste noapte în spital. Și, atunci, cheltuielile ar fi mult mai mici în sistem și monitorizarea ar fi mai bună şi mult mai corectă funcționalitatea sistemului”, ne-a explicat medicul.

 

Încărcătura infecțioasă din spitale, care face mii de victime anual, precum şi cheltuielile inutile cu spitalizarea pacienților care n-ar avea nevoie de internare sunt doar două dintre “bubele” sistemului care ar putea fi vindecate în acest fel. În plus, în spitale “ar fi mai multă liniște, mai multă curățenie și locuri pentru urgențele medicale, pentru pacienții foarte grav, care necesită tratamente și îngrijiri speciale.

Condiții decente pentru bătrâni

Spitalele de boli cronice reprezintă o altă zonă deficitară a sistemului medical din România, în contextul în care numărul bolnavilor cronici creşte alarmant, de la an, la an. Aceste unităţi medicale, atât de necesare în special pacienţilor vârstnici sau fără familie, ar degreva spitalele de urgenţă, în prezent supra-aglomerate cu pacienţi care n-au urgenţe.

“Ar trebui dezvoltate spitalele de boli cronice, mai ales pe partea bolilor neurologice, unde sunt pacienți vârstnici şi nu mai are cine să aibă grijă de ei. Trebuie să-i îngrijească cineva în condiții decente și normale. Deci acest sistem de spitale de boli cronice și de reabilitare, inclusiv de neuroreabilitare, trebuie să existe și să fie funcțional”,   a mai spus medicul.

Din păcate, din cauza diverselor prevederi – din contractul cadru cu Casa de Asigurări, tot felul de modificări, de prevederi economice, administrative – suntem puși în situația de a interna pacienții, pentru că nu avem acces la tehnologia de investigații necesară, sau de terapie, decât în condiții de spitalizare. Dar care s-ar putea face foarte bine, dacă lucrurile astea ar fi accesibile prin ambulatoriile de spital. Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru

“Nu rareori ni se întâmplă ca un pacient să facă o boală acută, un accident vascular cerebral, îl tratăm, este într-o stare stabilă, dar nu mai ai unde să-l trimiți,pentru că mulți dintre ei nu mai au familie. Pacientul este invalidat, iar acasă nu mai are cine să-l îngrijească. Pe de altă parte, nici nu poți să-l ții într-un spital cu profil de urgență, pentru că paturile trebuie eliberate ca să fie accesibile urgențelor” Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru

×