x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dosar penal în cazul celor 25 de bătrâni găsiţi într-un centru neautorizat din Sectorul 6. Azil închis și în Argeș

Dosar penal în cazul celor 25 de bătrâni găsiţi într-un centru neautorizat din Sectorul 6. Azil închis și în Argeș

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   10:54
Dosar penal în cazul celor 25 de bătrâni găsiţi într-un centru neautorizat din Sectorul 6. Azil închis și în Argeș

Cei 25 de vârstnici găsiți într-un centru de bătrâni care funcţiona fără autorizaţie în Sectorul 6, în condiţiile de cazare improprii, cu muzerie și alimente expirate sunt evaluați medical, iar Poliția Capitalei anunță dosar penal. Concomitent, un azil de vârstnici a fost închis în Argeș. Autoritățile au descoperit aici angajați și băi lipsă, igrasie și tâmplărie deteriorată

Secția 20 Poliție a fost sesizată, marți, de către un bărbat, că la o adresă din Sectorul 6 funcționează un centru de bătrâni fără autorizație.

Echipa de control a constatat că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condițiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) - fapt susceptibil a pune în primejdie viața persoanelor vulnerabile.

Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic, informează Poliţia Capitalei.

În plus, azilul respectiv nu ar fi avut un punct de lucru declarat și nu ar fi deținut autorizație de funcționare.

Cele 25 de persoane găsite în acest centru de bătrâni sunt în evaluare medicală de către medici și asistenți medicali din cadrul UPU-SMURD București și vor fi mutate.

„În acest caz, se constituie și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii și vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6”, adaugă sursa citată.

Nereguli în Argeș

Concomitent, un azil de vârstnici din Argeș a fost amendat cu 60.000 de lei și a fost închis. Nu avea suficienți angajați, băi, iar camerele erau cu igrasie și tâmplărie deteriorată. Din 12 centre controlate, 10 aveau probleme.

Controale au fost făcute în 12 centre, private și de stat, pentru vârstnici, dar și copii și adulți cu dizabilități.

Un centru pentru vârstnici nu va mai putea funcționa temporar, până nu remediază problemele de igienă descoperite de comisia de control. Unitatea nu avea autorizație sanitară de funcționare, personalul era insuficient, nici băile nu erau suficiente, în unele camere era igrasie, tâmplăria era deteriorată, anunță Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

16 persoane vor fi mutate.

Centrul a fost amendat cu 60.000 lei și i s-a pus în vedere igienizarea completă a spațiilor.

Au fost probleme și la alte centre, 10 din 12, de exemplu, nu aveau autorizație de securitate la incendiu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dosar pena centru batrani