x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Două zile de proteste ale transportatorilor, la Guvern

Două zile de proteste ale transportatorilor, la Guvern

de Diana Scarlat    |    21 Mar 2019   •   09:41
Două zile de proteste ale transportatorilor, la Guvern
Sursa foto: Victor Stroe

Două confederații patronale din transportul rutier de persoane au reluat protestele de stradă, în aceste zile, pentru a cere revenirea la forma inițială a Legii taximetriei, anterioară anului 2015. sintagma care-i deranjează pe taximetriști în special, dar și pe ceilalți transportatori de persoane, este „în mod repetat”, introdusă în Legea 38/2003 de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Șova, care la vremea respectivă era doar parlamentar. Transportatorii cer Guvernului excluderea sintagmei din textul legislativ, pentru a putea fi amendați cei care practică „pirateria”.

Primul protest a avut loc ieri, fiind organizat de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), iar astăzi continuă protestul Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.). Peste 100 de taxiuri, autocare şi autobuze din aproape toate judeţele, au blocat, ieri, Piaţa Victoriei, începând cu ora 8.00 dimineața. Transportatorii afiliați la FORT cer aceeași Ordonanță de Urgență ca și colegii lor de la COTAR, arătând că acest sector de activitate „riscă să blocheze iremediabil”, din cauza transportatorilor neautorizați și nelicențiați care sunt lăsați de autorități să circule nestingheriți, încălcând legea. Se solicită eliminarea sintagmei '„în mod repetat” din Legea taximetriei, pentru a combate eficient transportul ilicit de persoane, şi prelungirea programelor interjudeţean şi judeţene de transport pasageri.

Coloană de mașini până în nord

COTAR reia seria de proteste astăzi. Confederația a anunțat că la protest vor participa circa 5.000 de transportatori autorizati din toată țara, cu mașinile din dotare. „Coloana se va forma din fața Guvernului, până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în București, cât și pe drumurile naționale, de unde vor veni coloane de mașini din toate regiunile. Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizați de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, în perioada următoare, când vor bloca Bucureștiul cu autocare, microbuze și taxiuri din întreaga țară”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

×
Subiecte în articol: protest transportatori