x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dr. Bălgrădean: Trei copii veniţi miercuri seară la 'Marie Curie' au gastroenterocolită

Dr. Bălgrădean: Trei copii veniţi miercuri seară la 'Marie Curie' au gastroenterocolită

25 Feb 2016   •   16:26
Dr. Bălgrădean: Trei copii veniţi miercuri seară la 'Marie Curie' au gastroenterocolită
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Medicul Mihaela Bălgrădean de la Spitalul "Marie Curie" a declarat, într-o conferinţă de presă, că la alţi trei copii, care au ajuns în cursul serii de miercuri de la Piteşti şi Feteşti, li s-a depistat în coprocultură verotoxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică, însă aceştia nu pun problema, la acest moment, a unei evoluţii către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic.

"Este vorba de alţi trei copii - unul are 9 luni, de la Feteşti, cel de la Piteşti are un an şi patru luni, iar celălalt, tot de la Piteşti, are 10 luni. Toţi sunt veniţi de acasă. Au venit însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ două sau trei zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E-coli enterohemoragică. Au o stare bună, sunt echilibraţi şi nu pun, la acest moment, problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic-uremic. Nu se poate vorbi despre excludere în cazul unei astfel de boli atâta vreme cât perioada de incubaţie poate fi între 10 şi 14 zile", a explicat, joi, medicul.

În ceea ce priveşte situaţia copilului adus de la Mioveni la Spitalul "Marie Curie", miercuri, la acesta s-a confirmat repede suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic, după cum a precizat specialistul.

"Din punct de vedere clinic, diagnosticul s-a confirmat încă din momentul internării, pentru ca apoi, în următoarele două ore, să avem rezultatele de laborator care au confirmat prezenţa triadei clasice - insuficienţă renală acută, trombocitopenie şi anemie hemolitică. În coprocultura acestui pacient s-a izolat verotoxina, o tulpină de E-coli enterohemoragică. Manifestările hemoragice cu care el a venit şi care erau grave la internare s-au ameliorat în cursul după-amiezii şi nopţii de miercuri. Evoluţia lui este conformă aşteptărilor, este încă un caz grav la început. Lucrurile sunt sub control. (...) Cu sindrom hemolitic-uremic avem un singur caz nou şi încă trei cazuri noi de gastroenterocolită hemoragică. Aşteptăm pe al cincilea, despre care nu ştim în care din aceste categorii se încadrează", a susţinut Bălgrădean.

Ea a precizat că, în prezent, cu sindrom hemolitic-uremic sunt internaţi la Spitalul "Marie Curie" cinci pacienţi.

"Este vorba de trei pacienţi, care urmează dializă peritoneală, sunt pe secţia de nefrologie. Doi pacienţi - fără dializă peritoneală pe secţia de nefrologie şi este vorba de pacientul care s-a internat aseară tot cu dializă peritoneală, pe secţia de terapie intensivă. Sunt patru pacienţi care urmează dializă peritoneală - trei pe nefrologie şi unul în ATI şi doi pacienţi fără dializă peritoneală pe secţia de nefrologie. Aceştia doi au o situaţie foarte bună şi desigur îşi urmează modalităţile de pregătire pentru a fi externaţi în următoarele zile. În ceea ce priveşte ceilalţi trei pacienţi de pe secţia de nefrologie cu dializă peritoneală, ei au evoluţie bună, valorile retenţiei azotate sunt net ameliorate, copiii mănâncă şi prezintă semne nete de îmbunătăţire a stării lor", a mai spus Bălgrădean. AGERPRES

×