x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dr. Dafin Mureșanu: Vârsta la care poate apărea un accident vascular cerebral a scăzut semnificativ

Dr. Dafin Mureșanu: Vârsta la care poate apărea un accident vascular cerebral a scăzut semnificativ

de Monica Stoica1    |    29 Iun 2018   •   16:30
Dr. Dafin Mureșanu: Vârsta la care poate apărea un accident vascular cerebral a scăzut semnificativ

Vârsta la care poate apărea un accident vascular a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Motivul ar fi imposibilitatea omului de a se adapta la schimbările permanente tipice societății contemporane, care-i impun să asimileze informații la foc continuu. O viață mai puțin haotică și pauze mai dese care să ne scoată din ritmul galopant pot preveni un AVC.
“A scăzut mult, semnificativ, în ultimii 25 de ani vârsta la care poate apărea un accident vascular. Problema corectă ar fi cum ar trebui să trăim şi ce ar trebui să facem în fiecare zi ca să prevenim acest lucru. Numai prin viaţă mai bine controlată putem face acest lucru şi asta este foarte greu, pentru că, dacă observaţi, s-a schimbat întregul profil al existenţei. În ultimii 30 de ani, există atâtea schimbări socio-psihologice încât umanitatea nu a avut capacitatea să le absoarbă. (...) Astăzi, când eşti în situaţia de a putea fi abordat instantaneu, când se doreşte un răspuns instantaneu, dinamica proceselor poate a crescut de 100 de ori. Toată această presiune enormă profesională, socială, psihologică, mentală, asupra fiinţei umane nu a putut fi absorbită. În timp, ai nevoie de mecanisme adaptative, societatea nu s-a preocupat decât de performanţă şi competiţie, ceea ce a dus la creşterea climatului de tensiune dintre oameni şi a dus la o perturbare profundă a însăşi esenţei vieţii noastre”, a afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu, preşedintele Fundaţiei Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.
Controlul periodic e necesar, adaugă prof. dr. Dafin Mureșanu. “De foarte multe ori nu avem mari semne, hipertensiunea arterială se dezvoltă, de exemplu, silenţios şi de multe ori fiind prea ocupaţi nici nu băgăm de seamă până când intervin nenorocirile. Ar trebui făcute aceste controale periodice care sunt foarte bune, mai multă perioadă dedicată unei introspecţii, să fim puţin mai meditativi, să ne mai oprim din vijelia vieţii, asta cred că ne-ar ajuta foarte mult”, a punctat medicul în cadrul Cursului European de Neuroreabilitare - RoNeuro Brain Days care se desfășoară la Eforie Nord.
În ceea ce priveşte Accidentul Vascular Cerebral, aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie  de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC  constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer şi, conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre aceşti pacienţi decedează, iar alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă. România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani şi 13,9% la varsta de peste 70 de ani. 
La Eforie Nord are loc, de vineri până duminică, cea de-a opta ediţie a Cursului European de Neuroreabilitare - RoNeuro Brain Days, care reuneşte academicieni, profesori şi cercetători de top, medici neurologi, care descoperă şi dezbat cele mai recente noutăţi din cercetarea ştiinţifică neurologică apărute la nivel mondial.

Manifestarea ştiinţifică este organizată de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii împreună cu Societatea de Neurologie din România şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi. 

×