x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Elevii olimpici, revoltați de erorile tolerate de Educație

Elevii olimpici, revoltați de erorile tolerate de Educație

de Diana Scarlat    |    09 Mar 2018   •   09:18
Elevii olimpici, revoltați de erorile tolerate de Educație
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Cei mai buni elevi ai României se confruntă cu o situație tragică pentru viitorul lor, dar și al României: subiecte greșite în manuale, grile greșite la olimpiade, contestații fără răspuns din partea autorităților. Doar cei mai norocoși reușesc să-și susțină argumentele în fața „instanței” Ministerului Educației.

Problema greșelilor din manualele școlare a fost subiect de scandal în ultimii ani, dar pare a rămâne nerezolvată. Elevii au, astfel, dificultăți atât la examene, cât și la olimpiade, unde subiectele se fac în conformitate cu manualele. Astfel, cei mai buni elevi nu doar că nu sunt încurajați să facă performanță, dar sunt și determinați să renunțe la a mai intra în vreo competiție, în viitor, după ce li se fac nedreptăți chiar de către cei care-ar trebui să-i sprijine și să-i promoveze. „Noi am descoperit greșeli mai întâi în manuale. La clasa a X-a, din opt manuale de Biologie, patru conțin greșeli. În plus, am găsit greșeli care nu se mai regăsesc în manualele de clasa a XI-a. Dar subiectele de la olimpiadă se fac din manuale și noi nu mai știm cum trebuie să răspundem. Sâmbătă, noi am văzut că multe dintre subiectele de la olimpiada de Biologie erau ambiguu exprimate sau chiar greșite. Ne-am dus să depunem imediat contestație, dar ni s-a spus că nu avem voie să contestăm subiectele, deși în ultimii ani s-a putut face contestație”, a explicat, pentru Jurnalul, o elevă olimpică.

Obișnuința cu stilul instituțional

Luni și marți, elevii au fost plimbați între Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Ministerul Educației, spunându-li-se din ambele părți că responsabilitatea este în cealaltă instituție. „Am stat cinci ore să scriem contestații. O doamnă ne-a spus că e posibil să ni se dea punctajul la toate, dar nu ni s-a dat decât pentru ultima problemă. Pentru celelalte nici măcar nu ni s-a dat vreo explicație”, mai spune eleva. Olimpicii au observat că în ultimii trei ani au început să apară subiecte greșite sau exprimate ambiguu, iar concursul s-a transformat într-o adevărată loterie. “Dreptul la contestație este prevăzut în metodologia din 2012. Toate olimpiadele trebuie să respecte metodologia cadru”, a declarat, pentru Jurnalul, Monica Anisie, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în guvernul Cioloș. Actualul ministru al Educației, Valentin Popa, a declarat că va cerceta problema și va căuta soluții.

Noi am vorbit cu doamna directoare de la liceu la care am susținut concursul. Este și ea profesoară de Biologie și a fost de acord cu noi. Ne-a spus că, după părerea ei, ar putea să ne dea dreptate pentru dou-trei subiecte. Erau exerciții chiar contestabile.

Elevă olimpică

Greu de schimbat. Lipsa fondurilor păstrează greșelile.

Când se strâng experții, se schimbă guvernul

Ministerul Educației a tot încercat, fără niciun rezultat, să elimine erorile din manualele școlare, dar niciun guvern nu a rezistat suficient de mult, încât să poată rezolva problema. „Manualele sunt realizate în anii 1999-2000 și n-au mai fost revizuite. Ministerul n-a avut bani să le revizuiască și le-a lăsat așa. Când am fost sercretar de stat, am dat o dispoziție, să le revizuim. Am făcut un grup de lucru, în care erau reprezentate și editurile, tocami ca să convenim să revizuim manualele, pentru că multe au greșeli științifice. Dar tocmai când să o facem, s-a schimbat guvernul. Acum se dorește schimbarea programelor mai întâi, apoi se vor schimba manualele. Costurile pe care le-am calculat atunci erau foarte mari, pentru că manualele trebuie schimbate în întregime, nu prin erate”, a explicat fostul secratar de stat din Ministerul Educației, Monica Anisie.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: elevi olimpici nemultumiti erori men