Muzeul a primit o factură la gaze naturale de 86.463 de lei, echivalentul a 17.500 de euro, pentru decembrie 2021, cu 80% mai mare comparativ cu perioada anterioară.
Însă lucrurile nu se termină aici. Următoarea factură, emisă pentru ianuarie 2022, are o valoare aproape dublă, de 160.637 de lei, respectiv 32.000 de euro. Și asta în pofida faptului că numărul de kWh consumați a fost mai mic față de aceeași perioadă din anul anterior.
"Discutăm despre această sumă pentru ultima factură sosită la instituţia noastră pentru perioada 1-31 ianuarie 2022, în condiţiile în care consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată sesizând faptul că furnizorul a crescut din nou preţul unitar cu circa 27%.
Situaţia e complicată în condiţiile actuale. Totul este delicat, este în analiză, încercăm să cerem sprijinul forurilor superioare, respectiv Ministerul Culturii. Suntem în discuţii cu furnizorii. Guvernul României a aprobat OUG 3 de pe 31 ianuarie 2022 în care s-au stipulat prevederi privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
Muzeul Peleş a completat, de asemenea, cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze în susţinerea acestor cheltuieli şi în acordarea sumelor convenite şi stabilite prin aceste plafoane. Dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate. Urmează ca managerul instituţiei şi Consiliul de Administraţie să ia în discuţie factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare şi dacă nu există soluţii concrete de rezolvare a situaţiei, probabil că se va ajunge şi la soluţii limită", spune Valentin Răileanu, directorul Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, pentru Antena 3.
Centrala clădirii funcționează 16 ore în fiecare zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi ale castelului, necesară păstrării în condiții optime a obiectelor de artă.
Prin comparație, în iarna anului 2019 facturile au fost de 48.000 de lei la gaze și 18.000 de lei la curent electric.