x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Firea si Dancila au discutat despre sistemul centralizat de termoficare

Firea si Dancila au discutat despre sistemul centralizat de termoficare

01 Aug 2018   •   22:10
Firea si Dancila au discutat despre sistemul centralizat de termoficare

Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti şi situaţia celor două entităţi care asigură producerea şi distribuţia energiei termice în Capitală, RADET şi ELCEN, au constituit miercuri tema abordată de primarul general, Gabriela Firea, în întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă. 

 

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, Firea i-a prezentat premierului soluţia identificată de municipalitate pentru reorganizarea  ELCEN şi RADET, entităţi care se află în acest moment în procedură de insolvenţă. Planul constă în transferul de activitate şi active către Compania Municipală Energetică, societate înfiinţată de Primăria Municipiului Bucureşti şi care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală. 

"Această companie municipală va prelua şi va opera activele ELCEN, creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi de finanţări rambursabile bancare acordate de instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, BM etc)", se arată în comunicat. 

Potrivit sursei citate, primarul General a subliniat importanţa realizării acestui proiect care reprezintă un moment crucial pentru sistemul de termoficare din Bucureşti. De asemenea, prin intermediul Companiei Municipale Energetice Bucureşti va fi posibilă realizarea investiţiei de valorificare energetică a deşeurilor menajere din Municipiul Bucureşti, proiect realizat tot prin fonduri nerambursabile. 

"Noua entitate urmează să reunească, aşadar, producătorul şi distribuitorul sub conducerea unică a Primăriei Generale prin includerea acestor servicii, ca necesitate obiectivă în condiţiile în care directivele Uniunii Europene impun obligativitatea creşterii eficienţei energetice", se precizează în comunicat. 

Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti este cel mai mare din România şi furnizează în prezent energie termică pentru aproximativ 560.000 de apartamente, precum şi pentru 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. AGERPRES

×