x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Greenpeace: Se taie ilegal masiv, se depistează prea puţin

Greenpeace: Se taie ilegal masiv, se depistează prea puţin

31 Oct 2019   •   19:30
Greenpeace: Se taie ilegal masiv, se depistează prea puţin
Sursa foto: sunlow/Getty Images/iStockphoto

Autoritățile de control depistează doar 1% din lemnul exploatat ilegal în România, arată ultimul raport Greenpeace România. Ieri, organizaţia de protecţie a mediului a lansat cel de-al zecelea raport privind tăierile ilegale de lemn – o analiză bazată pe cifre oficiale.

Datele pe baza cărora a fost întocmit raportul Greenpeace au fost colectate de la instituţiile cu atribuţii de monitorizare şi control, printr-o solicitare în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Cercetarea se referă la datele statistice valabile pentru 2018. Cifrele sunt îngrijorătoare, spune Ciprian Găluşcă, coordonatorul Campaniei pentru păduri şi biodiversitate. Dacă în perioada 2008-2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane de metri cubi de lemn exploataţi ilegal, în perioada 2013-2018 cifra creşte la 20 de milioane de metri cubi care dispar fără acte din pădurile României. Din cele 20 de milioane de lemn tăiat ilegal, autorităţile de control - Jandarmeria, Poliţia şi Garda Forestieră - depistează doar o infimă parte, adică 200.000 de metri cubi.

„E foarte clar că trebuie lucrat la prevenţie şi la îmbunătăţirea măsurilor de trasabilitate a materialului lemnos, astfel încât lemnul tăiat ilegal să nu mai poată ajunge pe piaţă şi să nu mai poată fi comercializat”, spune Ciprian Găluşcă. El crede că soluţia ar fi operaţionalizarea sistemului SUMAL - Sistemul Automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase. Trebuie spus că SUMAL este o bază integrată de date care poate oferi informaţii esenţiale din domeniul silvic: ce se taie, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează, cum e comercializat. Un astfel de sistem a fost implementat la noi în 2014, însă ulterior autorităţile au renunţat să mai plătească imaginile satelitare, care dădau alarma către Garda Forestieră. Greenpeace solicită Ministerului Apelor şi Pădurilor de peste 2 ani aducerea la zi a sistemului de monitorizare respectiv, fără rezultat.

Raportul organizaţiei de mediu arată totuşi şi un lucru îmbucurător: unul din 5 apeluri la 112 conduc la depistarea unui transport ilegal de lemn. Mai mult: la nivelul Gărzii Forestiere, cetăţenii au trimis, în 2018, circa 850 de sesizări de tăieri ilegale, din care peste o treime au fost confirmate în urma controalelor.

 

Raportul mai arată că, din cauza relaxării Legii Contravenţiilor (la jumătatea lui 2017), numărul mijloacelor de transport confiscate - din cele care fac transport ilegal - a scăzut în 2018 cu 74 %, în condiţiile în care volumul de lemn exploatat fără acte a crescut.

×
Subiecte în articol: greenpeace