x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dr. Mihai Craiu: Aerisiți clasele, nu duceți copiii mici în supermarket!

Dr. Mihai Craiu: Aerisiți clasele, nu duceți copiii mici în supermarket!

de Monica Cosac    |    10 Ian 2023   •   07:15
Dr. Mihai Craiu: Aerisiți clasele, nu duceți copiii mici în supermarket!

Aproape trei milioane de copii au revenit, ieri, în școli și grădinițe, în plină stare de alertă epidemică din cauza gripei, astfel că medicii se așteaptă la o creștere a numărului de îmbolnăviri în săptămânile următoare. „Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice.

O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani”, spune pediatrul Mihai Craiu. Un număr foarte mare de spitalizări s-a înregistrat la copiii cu vârste sub 5 ani, avertizează medicii, care oferă și câteva sfaturi părinților panicați. 

Medicamentele se găsesc tot mai greu în farmacii sau chiar deloc în foarte multe cazuri, medicii sunt deja copleşiţi de numărul mare de îmbolnăviri, iar greul abia urmează. 

Cunoscutul pediatru Mihai Craiu spune că nu este o situație specială la noi în țară. 

„Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani. Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”, arată dr. Craiu, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Pediatrul menționează că, în ultima perioadă, au fost raportate decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei, în mai multe state, precum: SUA, Canada sau Marea Britanie. 

„Și o bandană pusă la gură este mai bună decât nimic” 

Medicul explică, însă, că „înainte de a ne panica total”, părinții trebuie să cunoască și să respecte câteva lucruri simple: evitarea locurilor aglomerate, spălarea mâinilor copilului „după ce a atins clanțe, mânere, balustrade”, aerisirea frecventă și purtarea măștii.

„Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte, este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este mult mai mic în aer liber.

Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebui aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.

Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a detaliat medicul pediatru.

 

Nu duceți copiii mici în supermarket

Mulți părinți își duc copiii mici la mall sau în supermarketuri, în această perioadă în care, dacă s-ar recolta probe biologice de pe mânerele cărucioarelor, „ne-am îngrozi”, avertizează și dr. Egri Eduard, medic de familie din Sibiu. 

„Când mai ajung din când în când în supermarket, mă uit tâmp cum stau copiii mici sau chiar sugari în cărucioarele de acolo cu mâinile ținându-se de ele iar apoi cum le bagă în gură. Dacă s-ar recolta probe biologice de pe ele și de pe acele mânere probabil ne-am îngrozi, într-o perioadă în care majoritatea tușesc în palmă sau își suflă nasul cu mâna sau alții care sunt certați definitiv cu apa și săpunul. Nu pot să înțeleg chestia asta”, a scris, pe Facebook, medicul, care le-a recomandat părinților de sugari să evite, un timp, să-și ducă la grădiniță copiii preșcolari.    

„Recomand călduros ca părinții care au sugari mai mici de 6 luni acasă să nu îi ducă pe frații mai mari, dacă aceștia sunt preșcolari, la grădinițe și creșe, măcar una, două săptămâni”, mai spune dr. Egri Eduard, medic de familie.

 

Au apărut și „Kraken”, dar și cazuri de coinfectări gripă și Covid

Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală s-au confruntat în această perioadă și cu cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, cu virus gripal și cu virusul SARS-CoV-2. 

„Flurona” nu este o nouă variantă de virus, ci este termenul folosit de specialiști, încă de la începutul anului trecut, pentru a descrie primul caz de infecție simultană cu gripa sezonieră și COVID-19. Potrivit medicilor, la cei cu „Flurona” simptomele sunt accentuate (dureri mari de cap, dureri articulare puternice, dureri musculare etc.), pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID. 

„Acum, ce trebuie să știm, sunt două aspecte - în primul rând e că avem nevoie de testare și e bine ca testarea să o facem la dublu, pentru Covid și pentru Gripă, iar în momentul în care avem cele două virusuri simultan, ar fi bine să ajungem la un consult de specialitate, un consult medical. Dacă persoana e și vulnerabilă, există un risc real. Atunci aceste persoane trebuie să fie evaluate, trebuie să fie și monitorizate și în general rămân spitalizate și să primească tratamentul antiviral atât pentru gripă, cât și pentru SARS-CoV-2”, a spus dr. Adrian Marinescu, la Antena 3.

Tot medicii de la Institutul „Matei Balş” au anunțat și depistarea primelor cazuri de infectare cu Kraken (XBB1.5), noua subvariantă de SARS-CoV-2, care produce deja un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA şi a ajuns deja şi în mai multe ţări europene.

×
Subiecte în articol: gripă copii dr. Mihai Craiu