x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul verifică de ce nu pleacă metroul din Drumul Taberei

Guvernul verifică de ce nu pleacă metroul din Drumul Taberei

de Theodora Şutiu    |    23 Aug 2018   •   12:00
Guvernul verifică de ce nu pleacă metroul din Drumul Taberei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor (MT) analizează circumstanţele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea atribuită constructorilor Magistralei 5 Drumul Taberei - Eroilor.

Într-un comunicat de presă, semnat de directorul Dumitru Şodolescu, se precizează că Guvernul va analiza de ce linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor, care trebuia finalizată în jurul anului 2014, nu este încă gata. "În prezent, Corpul de Control al primului-ministru verifică modul în care au fost derulate contractele aferente obiectivului de investiţii Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor", se arată în document.

Sursa citată mai arată că societatea trebuie să despăgubească asocierea ASTALDI S.p.A – FCC Construccion SA, DELTA ACM 93 SRL, AB CONSTRUCT SRL pentru revendicări solicitate în perioada 2011-2015, iar Metrorex face acum demersurile pentru achitarea datoriei de 188 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane euro) stabilite printr-o hotărâre a instanţei în anul 2017, rămasă definitivă şi irevocabilă în mai 2018, "fără a afecta activitatea societăţii".

Totodată, Metrorex anunţă că intenţionează să suplimenteaze numărul de angajaţi pe anul acesta, iar în 2019 ar putea face alte angajări. "Pentru optimizarea activităţilor de exploatare şi infrastructură luna aceasta a fost avizat de Adunarea Generală a Acţionarilor un memorandum pentru suplimentarea numărului de personal, în primă fază cu 354 de angajaţi. Acesta se află în analiză la direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor pentru a fi înaintat spre aprobare Guvernului României. De asemenea, sunt previzionate în bugetul pe 2019 încă 947 de noi angajări pentru deservirea magistralei 5 metrou (Drumul Taberei - Eroilor). Numărul angajărilor va mai fi suplimentat în funcţie de punerea în exploatare cu călători şi a altor obiective de investiţii", se spune în document.

Bugetul Metrorex pentru anul acesta a fost aprobat cu un deficit de finanţare (pierdere) de 95.363,98 mii lei, pentru că la finele anului 2017 societăţii nu i-a fost alocată subvenţia pentru transportul de călători cu metroul aferentă trimestrului IV, nefiind îndeplinite procedurile legale deşi suma era alocată pentru bugetul de stat.

 

 

×
Subiecte în articol: metrorex