Avem lege, dar nu putem s-o aplicăm. Legea vaccinării ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar problemele din sistem rămân.
Suntem în Sinteşti, un sat aflat la nici 20 de kilometri de centrul Capitalei. Majoritatea celor care locuiesc aici n-au mai ajuns demult la medic. Nici măcar pentru a-şi vaccina copiii. Aici, zece prunci s-au îmbolnăvit de rujeolă numai luna trecută. Acum, ar trebui să-i viziteze medicul la domiciliu. "Nu, eu nu l-am văzut niciodată."
Peste 60 de copii din localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva rujeolei, numai luna trecută. 20 s-au prezentat la medicul de familie, iar ceilalţi fie au refuzat, fie sunt de negăsit.
În ţară, peste 500 de comune nici măcar nu au medic. "A primit copilul perfuzie, a fost foarte bolnav copilul, foarte bolnav a fost, am crezut că şi moare." Este o mamă dintr-o localitate din judeţul Mureş, unde un singur medic de familie este nevoit să aibă grijă de peste 1.200 de persoane. În ultimele luni, au izbucnit mai multe focare de rujeolă.
Singurul optimist pare premierul României: "Dacă rămânem în graficul pe care l-am stabilit cu vaccinurile, la anul pe vremea asta nu mai avem nicio problemă cu vaccinurile." Afirmaţia a venit la scurt timp după ce legea vaccinării a fost trimisă în Parlament.
Numai că, în ultima lună, au fost vaccinaţi împotriva rujeolei doar 60 de mii de copii. Florian Bodog ministrul Sănătăţii: "În jur de 43 de mii nu au fost găsiţi la domiciliu, asta pe de-o parte datorită faptului că suntem în perioadă de vacanţă, pe de altă parte sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate, avem informaţii."
Dar încă mai sunt părinţi care refuză vaccinarea. Cam 12 dintr-o sută. În cazul refuzului, părinţii ar putea ajunge, în urma unor anchete, până la decăderea din drepturile părinteşti.ObservatorTV