Agenția Națională Anti-Doping și Colegiul Medicilor din București au încheiat, ieri, un protocol de colaborare, al cărui scop principal este prevenirea și combaterea dopajului în sport. Un prim pas în acest sens a fost publicarea pe site-ul CMMB a listei cu substanţele interzise pentru 2017, pentru ca un număr cât mai mare de medici să le cunoască.
Cele două instituţii vor elabora și desfășura programe și acțiuni comune prin care vor încerca să atragă atenția asupra pericolului consumului de substanțe dopante. Concret, ANAD şi CMMB vor elabora documente informative și vor organiza în comun cursuri de pregătire la care vor lua parte nu doar sportivi - profesioniști, amatori sau practicanți ai sportului recreativ -, ci și medici. “Avem nevoie de sprijinul medicilor în apărarea sportului curat. Aportul lor în activitatea de prevenire a dopajului este vital”, a declarat prof. univ. dr. Graziela Vâjială, președintele ANAD.
Totodată, sălile care comercializează suplimente alimentare sunt obligate să trimită la ANAD lista cu produse, pentru verificare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Protocolul semnat între cele două instituții vine şi în sprijinul celor care fac sport de recreere, nu neapărat de performanţă. “Este esențial ca un număr cât mai mare de medici să aibă informații despre lista substanțelor interzise în sportul de performanță, dar și despre efectul unor astfel de produse asupra sănătății celor care fac sport pentru recreere”, a spus prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Medicamente consumate de foarte mulţi oameni, şi care pot fi cumpărate fără prescripţie medicală, cum ar fi, spre exemplu, Nurofenul sau Paracetamol Sinus, sunt interzise sportivilor, din cauza substanţelor pe care le conţin.