A studiat în Germania, dar s-a întors să profeseze în România și acum consultă voluntar sute de bătrâni din satele izolate ale țării. Rezident la Cardiologie în Brașov, un medic tânăr povestește șocat faptul că în drumurile lui încă întâlnește oameni care nu au fost niciodată la medic. Unii din lipsa banilor, alții pentru că sunt prea departe și nu au drumuri bune ca să ajungă mașinile la ei. Și pentru că în țara noastră sunt încă sute de localități fără medici de familie, merge cu colegii și înființează dispensare ad-hoc în școli sau biserici. Deși pare greu de crezut, au fost, uneori, refuzați de autorități locale, care nu au vrut să ia parte la voluntariatul lor.
Alexandru Covaciu are 27 de ani și o discuție cu el creează sentimentul că a făcut deja cât alții în zeci de ani de activitate. Este rezident cardiolog și, în timpul acțiunilor de voluntariat, a consultat chiar și 270 de oameni în 2 zile. Ideea lui de a merge în satele izolate s-a născut după ce s-a întors de la studii din Germania. Spune că în străinătate se pune mult accentul pe voluntariat și pe psihologia pacientului. A dat mai multe interviuri pentru spitale nemțești, dar le-a ales pe cele românești, deși recunoaște că aici sistemul este plin de deficiențe.
Mii de români, bolnavi din cauza alimentației proaste
„Am întâlnit oameni care nu au fost niciodată la doctor și aveau, poate, chiar și 60 de ani. Ceea ce m-a revoltat cel mai tare a fost că unii dintre ei nu mergeau din cauza banilor. Le-a intrat în cap ideea că medicului trebuie să îi dea bani. Asta se întâmplă pentru că sistemul este bolnav pe toate părțile. De la portarii care vând papucii sterili, la achizițiile făcute de către unii oameni din vârful piramidei. Iar noi, ca popor, așteptăm să se schimbe ceva de pe o zi pe alta. Se va schimba, dar lent, și trebuie să facem ceva pentru asta. Nu să plecăm din țară. Dacă plecăm toți, nu vom reuși”, spune medicul.
Circa 45% dintre oamenii care trăiesc în mediul rural nu au asistență medicală. În unele localități, 5.000 de potențiali pacienți sunt înscriși la un medic de familie, așa că este imposibil să primească toți consultații.
După ce a mers prin sate însoțit de colegi cu specializări diferite, medicul spune că cele mai frecvente afecțiuni sunt cele provocate de alimentația proastă: diabet, afecțiuni din sfera gastroneterologică și boli cardiovasculare.
Doctorul trebuie să dea mâna cu pacientul
Școlile reprezintă locul ideal pentru acțiunile de voluntariat pentru că se pot transforma ușor sălile de clasă în cabinete. De obicei, medicii care participă fac consult de specialitate și ecografii. Nu cer bani, doar sprijinul autorităților locale, pentru a fi cazați timp de două zile. Medicii care participă merg, de obicei, în weekendurile în care nu lucrează în spitale. Acum, Alexandru Covaciu s-a înscris într-o asociație națională și a înființat filiala din Brașov a Caravanei cu Medici, din care fac parte nu doar doctori, ci și studenți la facultățile de medicină, care au astfel ocazia să învețe și practic, nu doar în teorie.
„Activitatea este foarte bună pentru studenți, au ocazia să pună în practică ceea ce învață. Pe colegi i-am convins după prima acțiune, după ce au văzut atmosfera și oamenii care ne mulțumeau. Noi am fost în sate din Brașov, Argeș, Dâmbovița, Buzău și mi-aş dori tare mult să reușesc o colaborare permanentă cu autoritățile locale pentru activitatea noastră”, a mai povestit Alexandru Covaciu.
„Cel mai important lucru învățat de mine în Germania a fost să dau mâna cu pacientul. De fiecare dată când am făcut asta, s-a schimbat atitudinea omului și a fost mult mai deschis. Contează mult și cum îi vorbești pacientului”,
Alexandru Covaciu, medic rezident