x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medici: Sunt paturi ATI, dar pacienții nu au acces la ele

Medici: Sunt paturi ATI, dar pacienții nu au acces la ele

de Monica Cosac    |    12 Noi 2020   •   09:35
Medici: Sunt paturi ATI, dar pacienții nu au acces la ele

Tot mai mulți medici români, atât din spitalele din țară, cât și cei care lucrează peste hotare, atrag atenția că autoritățile care gestionează criza sanitară din România trebuie să renunțe la actuala împărțire a spitalelor în „COVID” și „non-COVID”. Această împărțire a unităților medicale, care, potrivit doctorilor, în prezent nu mai există în alt stat din Uniunea Europeană, nu face decât să încalce dreptul constituțional al românilor la ocrotirea sănătății. Pe de o parte, împiedică accesul pacienților infectați cu coronavirus la secțiile de Terapie Intensivă din unitățile „non-COVID”, iar, pe de altă parte, blochează accesul bolnavilor cronici în cele declarate „COVID”, spitale clinice care au rămas cu multe secții goale.

 

Medicii spun că nu este vorba de o proastă comunicare între medicii din spitale, așa cum a afirmat președintele Klaus Iohannis, ci de o proastă organizare a celor care coordonează această criză. Practic, s-a ajuns la situația în care pentru românii infectați cu coronavirus, a căror stare de agravează și necesită asistență pe Terapie Intensivă, sunt căutate locuri la ATI strict în spitalele declarate de diriguitori COVID sau suport-COVID, nu și în alte spitale, care mai au paturi libere la ATI. „Pe scurt, există paturi ATI în țară (în majoritatea orașelor, chiar), însă împărțirea spitale COVID / non-COVID împiedică accesul acestor bolnavi la ele. Pacienții COVID pozitiv nu trebuie lăsați fără oxigen pentru că o secție ATI este non-Covid!”, subliniază chirurgul Andrei Marin.

CNCCI monitorizează paturile

Un alt medic din Capitală spune că, în unitățile Covid, atunci când starea unui pacient se deteriorează și nu mai sunt paturi libere la ATI, trebuie să sune la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției – CNCCI. „«Centrul» monitorizează în timp real toate paturile de terapie intensivă! Nimeni nu spune că, de fapt, sunt monitorizate paturile de terapie intensivă din spitalele COVID! (...) Cică încă nu trimitem pacienți în străinătate. De ce? Vă spun eu de ce, pentru că nu au găsit, în toată Uniunea Europeană, nici un «spital COVID», și ei doar asta știu, să trimită pacienți COVID în spital COVID! Chiar cu locuri non-COVID libere, pacienții COVID, care nu mai prind locuri COVID, să moară!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prof. dr. Cristian Băicuș, de la Spitalul Colentina din Capitală.

„Mor oamenii la poarta spitalelor COVID”

Ca și Spitalul Colentina, un alt spital clinic a fost închis cu totul doar pentru cele câteva locuri de ATI: „Au făcut un spital întreg COVID, Malaxa, care nu are decât câteva paturi de ATI, iar în rest diabet, alergologie, obstetrică ginecologie, chirurgie”, iar acum stă gol, precizează medicul. „Ce facem cu restul bolnavilor, cu femeile care trebuie să nască? Nu le mai primește nimeni... lipsă de locuri prematuri, normoponderali. Ce facem cu atâția bolnavi diabetici decompensați pentru că doar Institutul Paulescu a mai rămas pentru ei? Este urât și trist ce se întâmplă”, scrie pe rețelele de socializare un alt medic, ginecolog la Spitalul Malaxa. „Nu știu cine e de vină pentru situația asta, dar deja devine revoltător că mor oamenii la poarta spitalelor COVID”, spune un alt doctor, care subliniază faptul că „spitalele COVID sunt depășite”. De asemenea, un medic infecționist care lucrează în Franța afirmă: „Nu avem spital COVID. Pe secția mea avem COVID și non-COVID și totul e foarte ok. Nu s-a contaminat nimeni”.

„Sunt trei soluții simple: ori elimină această împărțire, ori fac mai multe spitale COVID (cu secții ATI!), ori semnează pentru plecarea pacienților în străinătate”, concluzionează dr. Andrei Marin.

×