x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii nu mai eliberează reţete până luni

Medicii nu mai eliberează reţete până luni

de Dan Radu    |    01 Apr 2016   •   09:06
Medicii nu mai eliberează reţete până luni
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Medicii de familie nu vor mai elibera reţete compensate, începând de azi şi până luni şi nici nu vor mai da trimiteri la medicii specialişti, a anunţat Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Contractele cu casele de asigurări expiră de azi, iar medicii spun că a continua să elibereze reţete în ideea că acestea vor fi decontate ulterior îi obligă să acţioneze ilegal.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familei, Rodica Tănăsescu, spune că semnarea reţetelor în lipsa contractelor cu CNAS este o meteahnă a sistemului care durează de mai bine de 15 ani. "Vrem ca, odată pentru totdeauna, să intrăm în legalitate. De 15 ani suntem obligaţi să semnăm contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie. Chiar dacă este prelungită valabilitatea, noi trebuie să semnăm acte adiţionale", a declarat Rodica Tănăsescu, adăugând că refuzul de a mai elibera reţete este un protest la adresa "nepăsării autorităţilor". "Cerem o lege stabilă şi coerentă. Vom semna actele adiţionale imediat ce vom fi solicitaţi să le semnăm, dar vrem să se ştie că nu mai putem funcţiona în ilegalitate şi nici umanitar, întrucât Curtea de Conturi nu judecă activitatea nostră în funcţie de gesturile umanitare", a declarat Tănăsescu. Aceasta a dat exemplul medicilor oncologi care au fost nevoiţi să achite din propriul buzunar tratamente oncologice, după ce dăduseră astfel de reţete. Ministerul Sănătăţii a amânat până la 1 iulie aplicarea prevederilor Hotărârii de Guvern care reglementează condiţiile de acordare a medicamentelor compensate.

Explicaţie foto: Contractul-cadru pentru medicii de familie a fost contestat de doctori, care se plâng că nu pot prescrie medicamente sau investigaţii uzuale în alte state UE

 

×