x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii, revoltați după ce au primit noile salarii

Medicii, revoltați după ce au primit noile salarii

de Monica Cosac    |    15 Feb 2018   •   12:50
Medicii, revoltați după ce au primit noile salarii

După ce li s-au promis “salarii ca în Vest”, doctorii au primit salarii “ca în Vestul sălbatic”. Cel puţin aşa glumesc medicii care au primit déjà fluturaşii de salariu pentru luna ianuarie 2018 şi au început să îi posteze pe reţelele de socializare pentru “a se vedea realitatea”. Practic, din fabuloasa majorare a salariilor anunţată de guvernanţi, cu procente cuprinse între 70% şi 172%, medicii au primit, deocamdată, doar câteva zeci de lei în plus.

 

Cadrele medicale au început să primească salariile pentru luna ianuarie, iar sumele trecute pe fluturaşi sunt departe de salariile occidentale anunţate public atât de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, cât şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Spre exemplu, un medic primar chirurg, cu 29 de ani vechime, de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti a primit doar 10 procente în plus la salariu, iar suma nu depăşeşte 5.000 de lei. Mai exact, în ianuarie 2018 a primit 4.930 de lei faţă de 4.480 de lei, cât a avut în luna decembrie 2017, după cum reiese din fluturaşii (foto) postaţi pe Facebook, de un alt medic de la Spitalul Colentina.

Am postat (n.r. – fluturaşii de salariu) tocmai în ideea de a se vedea realitatea. Subliniez că e vorba de un chirurg cu salariu maxim pe grilă. Un chirurg proaspăt specialist ia jumătate din această sumă. Aşa că... să nu ne mai mirăm că pleacă specialiştii. Vor pleca în continuare. Vor rămâne doar cei ce au obligaţii aici”, a scris dr. Laura Zarafin, anestezist la Spitalul Colentina, adăugând că nu atât suma o revoltă, cât „modul în care suntem prezentaţi ca beneficiari ai unor salarii de mii de euro”.

În cazul medicilor rezidenţi, ministrul Sorina Pintea anunţa zilele trecute că aceştia vor beneficia de creşteri ale salariului de bază (net) între 151% şi 287%, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire.

Deocamdată, un rezident anul 3 la Chirurgie a primit în plus doar 77 de lei (2.077 de lei/ianuarie 2018, faţă de 2.000 de lei/decembrie 2017). Practic, fabuloasa sumă îi ajunge pentru vreo două prânzuri (fără desert şi băuturi, ca să nu se moleşească în timpul programului). De menţionat că, momentan, rezidenţii încă mai primesc o bursă de 670 de lei, aprobată de Guvernul Ponta.  

Sunt indignată de fabulaţii, ca să nu spun minciuni, mai mult decât de sumă. Tot repetând că medicii iau salariu de mii de euro pe lună, au reuşit propagandiştii urii să îi facă pe oameni să se uite la noi ca la urs”, spune dr. Laura Zarafin de la Spitalul Colentina din Capitală.

Ce spun doctorii despre noile salarii: “Din nou minciuni sfruntate, menite să declanșeze răutățile omenilor, comentariile lor tendențioase la adresa medicilor! M-am aşteptat la asta!”, scrie un medic, pe Facebook, iar un altul adaugă: „Pe mine şi suma mă revoltă; îi arăt mamei fluturaşul şi începe să-mi recite ce a zis Olguţa la TV. E incredibil!”.

 

 

×