x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Sănătății anunță revoluția informatică în medicină

Ministerul Sănătății anunță revoluția informatică în medicină

de Theodora Şutiu    |    07 Sep 2018   •   09:17
Ministerul Sănătății anunță revoluția informatică în medicină
Sursa foto: megaflopp/Getty Images/iStockphoto

Lipsa unor registre naționale de boli este o problemă specifică multor afecțiuni cu care se confruntă pacienții din România. La noi în țară, există deja 102 astfel de registre, iar pe viitor se dorește crerea unei platforme speciale care să centralizeze aceste date atât de utile în diagnosticare și tratament.

Cristian Grasu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, susține că proiectul este greu de implementat, dar foarte necesar. „Pentru orice creator de politici de sănătate, problema cea mai importantă este informația: trebuie să știi ce ai ca să afli unde vrei să te duci, iar România nu stă bine deloc la acest capitol. Sunt foarte multe registre de boli făcute de oameni interesați în măsura posibilităților și a ideilor pe care le-au avut la un moment dat. Fiecare dintre acestea oferă informațiile pentru care au avut interes oamenii respectivi la vremea respectivă. Din punctul de vedere al Ministerului, datele trebuie să arate altfel. În primul rând, toate trebuie să urmeze același tipar, trebuie să existe o standardizare a lor, pentru că, atunci când le aduni, dacă nu sunt standardizate, ele nu pot fi prelucrate electronic, ceea ce te duce la o muncă uriașă pentru centralizarea lor. Nicio decizie de politică de sănătate nu ar trebui luată fără astfel de cercetări și fără astfel de informații de date”, a declarat oficialul pentru Jurnalul.

Totodată, Ministerul Sănătății precizează că dorește ca medicii de familie să îi sfătuiască pe pacienți și să le sugereze folosirea aplicațiilor online, menite să ajute în lupta cu boala. „Platforma națională de registre va fi coordonată probabil prin Institutul Național de Sănătate Publică sau, dacă reușim în această sesiune parlamentară și următoarea, prin Agenția Națională de E-Health pe care avem de gând să o creem și care se va ocupa de sănătatea informatică. La nivel mondial se vorbește foarte mult de e-health și, de fapt, viitorul aici este”, a mai precizat Cristian Grasu.

„Din ce în ce mai mult ne folosim de informatică pentru a sprijini medicina și pentru a susține pacienții în lupta lor cu boala. Registrele vor fi realizate cu ajutorul mai multor surse de finanțare: fonduri norvegiene, fonduri europene. Suntem foarte aproape de momentul în care vom depune primele proiecte”

Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sănătății

 

×
Subiecte în articol: revoluțiainformatică în medicină