x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Muncii: Avem program de finanţare a salariilor asistenţilor sociali dar nicio primărie nu l-a accesat

Ministrul Muncii: Avem program de finanţare a salariilor asistenţilor sociali dar nicio primărie nu l-a accesat

28 Feb 2019   •   14:54
Ministrul Muncii: Avem program de finanţare a salariilor asistenţilor sociali dar nicio primărie nu l-a accesat
Sursa foto: Captura Antena 3

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat, joi, la Arad, că începând de anul trecut există un program de finanţate cu fonduri de la Guvern a salariilor asistenţilor sociali angajaţi la primării, dar a aflat "cu surprindere" că nicio primărie nu l-a accesat, astfel că a făcut un apel către edili să depună cereri.

Prezent într-o conferinţă de presă la PSD Arad, ministrul Muncii a făcut unele precizări cu privire la cheltuielile sociale care au fost transferate la primării, oferind asigurări că autorităţile locale vor primi integral bani pentru a putea suporta aceste cheltuieli.

"Plata însoţitorilor şi asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi era la primării începând cu anul 2000, cu o centralizare prin Ministerul Muncii şi transferul acestei centralizări către Ministerul Finanţelor, care finanţa unităţile administrativ teritoriale. Am considerat că această birocraţie trebuie închisă, transferând şi sumele către primăriile din România. S-au luat măsuri în cascadă pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, astfel încât să nu fie niciun fel de sincopă. Este primul an în care tot impozitul pe venit rămâne autorităţilor publice locale, nu se mai ia nimic la nivel central, iar echilibrările din cotele TVA, dacă anul trecut au fost în valoare de cinci miliarde, anul acesta sunt în valoare de 11 miliarde. În situaţia în care ar fi probleme la o primărie, tot în Legea bugetului de stat am prevăzut că se va rezolva prin echilibrare de la bugetul de stat", a declarat Marius Budăi.

Ministrul a adăugat că "pentru liniştea persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora", s-a prevăzut în Legea bugetului de stat ca "primăriile să fie obligate ca aceste cheltuieli să fie realizate cu prioritate".

Ministrul a făcut şi un apel către primari să acceseze un program naţional lansat anul trecut prin care salariile asistenţilor sociali pot fi plătite de Guvern.

"Vreau să fac un apel către toţi primarii din România, să îi înştiinţez că am avut şi anul trecut şi avem şi anul acesta un program de interes naţional prin care asistenţii sociali din primării pot fi plătiţi direct de către Guvern. Spre surprinderea noastră, nu avem nicio primărie care a apelat la acest program. Fac apel public la toţi primarii din România să acceseze acest program, să consulte HG 427/2018 şi să vadă ce înseamnă finanţarea prin programul de interes naţional", a declarat ministrul.

Marius Budăi a comentat şi informaţiile apărute în presă conform cărora nu vor exista bani la primării pentru toate plăţile sociale.

"Persoanele cu dizabilităţi au fost folosite nepermis de mult în scop politic, pentru a lovi în Guvern. Cred că o persoană cu dizabilităţi nu trebuie folosită în acest mod, are suficiente necazuri pentru a mai interveni şi noi (...) Asigur persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora că prin Legea bugetului de stat primarii vor fi obligaţi cu prioritate să asigure astfel de cheltuieli. Repet, sunt luate măsuri în cascadă pentru a echilibra bugetele primăriilor şi, în ultimă instanţă, dacă vor fi probleme la unele primării, intervine bugetul de stat direct", a declarat Budăi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marius Budăi