x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mucegaiul din casă, un inamic periculos

Mucegaiul din casă, un inamic periculos

24 Ian 2019   •   20:10
Mucegaiul din casă, un inamic periculos
Sursa foto: Burdun Iliya/Shutterstock / Burdun Iliya

Vremea rece, izolația defectuoasă, țevile vechi și ruginite, umezeala, condensul, pot să ducă la apariția pe pereți ori pe tavan a mucegaiului. Acesta este o ciupercă care se înmulțește prin spori, foarte dăunătoare sănătății, motiv pentru care trebuie să o înlături cât mai repede. Are mai multe denumiri științifice, precum Penicillium, Alternaria, Apsergillus, Cladosporium. Apare sub formă de pete verzui ori negre îndeosebi în baie și bucătărie, dar și în alte încăperi ale locuinței.

Primul și cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci este să previi apariția mucegaiului printr-o bună aerisire a casei, motiv pentru care deschie larg ferestrele măcar o jumătate de oră pe zi, chiar dacă temperatura de afară este scăzută. Trebuie să știi că tâmplăria din PVC nu permite pereeților să respire și favorizează astfel apariția condensului care, la rândul său, contribuie la formarea mucegaiului. Dacă locuința este și slab încălzită în timpul anotimpului rece, umezeala va persista.

Umiditatea se formează îndeosebi în bucătărie, în timpul preparării mâncării, și în baie, de la duș. Ca să eviția apariția mucegaiului șterge bine aragazul, pereții din jur de petele de grăsime și folosește hota. Dacă nu ai geam în baie, instalează un ventilator care să favorizeze uscarea rapidă a încăperii.

Mucegaiul este periculos fiindcă poate provoca astm, sinuzită fungică, probleme gastointensinale și renale, tulburări neurocognitive, probleme de vedere și ale mușchilor și articulațiilor, afecțiuni ale sistemului nervos și depresie.

Metode naturale

Pe lângă soluțiile speciale din comerț, există și metode naturale care te ajută să scapi de mucegai. Poți șterge peretele cu o soluție preparată din ulei din arbore de ceai dizolvată în apă, dar și din extract de sâmburi de citrice ori ulei de cuișoare. Însă cel mai simplu este să amesteci apă oxigenată, oțet, bicarbonat de sodiu, lămâie și apă, iar substanța obținută o pui într-o sticlă cu pulverizator, cu ajutorul căruia stropești zona afectată.

Folosește un dezumificator, aerisește bine, aruncă alimentele alterate, nu usca rufele în casă și nu pune covoare textile pe podeaua din baie.

×
Subiecte în articol: mucegai remedii