După două luni de la publicarea Ordinului de ministru, prin care se permite redeschiderea spitalelor declarate „COVID” pentru toți pacienții, nouă dintre spitalele din Capitală au în continuare ușile închise pentru bolnavii non-COVID. Asta, în ciuda faptului că, în contextul scăderii semnificative a numărului de cazuri noi, unele dintre ele au rămas aproape goale. La Institutul Național de Sănătate a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, spre exemplu, o unitate medicală cu peste 500 de paturi, mai sunt internați doar doi pacienți, în timp ce la Spitalul Nr. 1 CF Witting - un spital cu 330 de paturi care, în ultimele luni, a mai fost în centrul unor scandaluri - mai este internat acum un singur pacient.
Conform unui răspuns primit, marți, de către deputatul Emanuel Ungureanu, la o solicitare adresată Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, în data de 13 mai 2021, nouă spitale din Capitală sunt încă dedicate exclusiv pacienților COVID.
„Acest lucru se întâmplă în contextul în care numărul de cazuri scade, iar pacienții infectați cu COVID care necesită internare sunt din ce în ce mai puțini”, atrage atenția Ungureanu, pe pagina sa de Facebook, amintind că „OMS 434/2021, prin care se permite redeschiderea spitalelor dedicate pacienților COVID, a fost emis acum mai bine de două luni”.
Este vorba despre Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”- Maternitatea Bucur, Centrul Medical Policlinico di Monza, Spitalul Militar „Carol Davila” – Rol 2, Spitalul modular temporar Elias, Spitalul Clinic „Malaxa”, Institutul Național de Sănătate a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și Spitalul Nr. 1 CF Witting.
DSP: Doar două spitale au solicitat redeschiderea
Dacă primele trei au, în prezent, un număr cuprins între 60 și 120 de pacienți internați, ultimele două spitale, care însumează peste 800 de paturi, mai au doar 3 pacienți. Împreună!
„Institutul Național de Sănătate a Mamei și Copilului «Alessandrescu-Rusescu» Materno Fetală are doar un pacient la terapie intensivă și un internat pe secție. De asemenea, la Spitalul CF Witting este internat acum doar un pacient, într-un spital cu 330 de paturi!!!”, mai spune Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.
Ordinul MS 434/2021 este în vigoare din data de 26 martie 2021, însă, potrivit DSPMB, până la 25 mai 2021, singurele spitale care au solicitat să îngrijească și pacienți non-COVID, dintre unitățile medicale menționate mai sus, sunt Spitalul Clinic Malaxa și Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting. Cu toate că au solicitat redeschiderea, cele două spitale sunt încă închise pentru bolnavii non-COVID.
Spitalul Witting se află în subordinea Ministerului Transporturilor, însă interpelarea trimisă de Emanuel Ungureanu ministrului de resort, Cătălin Drulă, în care cere redeschiderea de urgență a Spitalului Witting pentru toți pacienții, a rămas fără răspuns, deși a trecut mai bine de o săptămână.
140 de cadre medicale la un bolnav
„La data de 17.05.2021, erau internați în Spitalul Witting doar 3 pacienți care au fost infectați în trecut cu virusul SARS-CoV-2. Aceștia sunt cazați în salonul de tranziție (nu sunt reinfectați cu SARS-CoV-2), fără niciun criteriu de internare în unitatea COVID, doar pentru a justifica activitatea celor 40 de medici, 100 de asistente și infirmiere și 50 de angajați TESA. În secția ATI erau, la data de 17.05.2021, doar 3 pacienți: 2 intubați și unul dependent de fluxuri crescute de oxigen, toți ieșiți de mult din perioada de pozitivare cu SARS-CoV-2. Din cele 330 de paturi erau ocupate 6 paturi, dintre care 4, conform medicilor, în mod nejustificat. (...) De asemenea, din informațiile primite, se remarcă faptul că tot personalul este prezent în orarul de lucru normal, chiar și în două linii de gardă, cu personal de specialități chirurgicale care nu au competență, nici măcar lărgită, pentru asistența pacienților COVID. Toți, cu excepția celor 6 chirurgi detașați, beneficiază de spor de 75% pentru lucru în mediu COVID”, se arată în interpelarea trimisă ministrului Drulă de deputatul Ungureanu, care îl acuză de incompetență pe managerul Spitalului CF Witting.
Dosar plimbat între spital și DSP
Acuzații grave la adresa conducerii Spitalului CF Witting au fost lansate și de chirurgul Laurențiu Ungurianu, medicul care a dezvăluit că, în plin val 3 al pandemiei de coronavirus, când pacienții din Capitală erau trimiși în spitale din provincie, secția ATI a acestui spital-suport COVID stătea închisă, deși dispunea de 16 paturi dotate cu aparatură performantă. Potrivit chirurgului, dosarul transmis de spital către DSP București, în vederea deschiderii pentru pacienții non-COVID, a fost incomplet, astfel că documentele au fost retrimise conducerii spitalului, pentru a fi refăcute.
„Ce se întâmplă la Spitalul CF Witting? Directoarea medicală afirma aseară (n.r. – luni seară) că a trimis documentația revenirii la non-COVID către DSP de 10 zile. DSP afirma acum 5 zile că documentația este incompletă și că va face o vizită la fața locului a 2-a zi, dar a încurcat spitalele și a ajuns la Spitalul CF 2. Și că situația rămâne în evaluare... 40 medici, 100 asistente și infirmiere, 50 angajați TESA, 2 linii de gardă îngrijesc zero pacienți COVID (...) Factorii de decizie... tăcere asurzitoare! Nimeni nu explică, nimeni nu-și asumă! Țara lui Papură Vodă!”, scrie medicul Laurențiu Ungurianu pe Facebook. „Conducerea organizează mese festive prin spital și compune adrese către minister în care arăta ce mult se muncește! Gărzile curg... pentru nimeni. Salariile se plătesc... pentru nimic. În acest timp, chirurgii «guralivi» sunt detașați, iar pacienții așteaptă pe la porți”, mai spune chirurgul, care se regăsește printre detașați.
„De săptămâni întregi fac eforturi și presiuni, în limitele legii, ca spitalele COVID să fie deschise pentru toți pacienții. Din păcate DSP-urile întârzie în mod nejustificat redeschiderea acestor spitale”
Emanuel Ungureanu, deputat
În ultimul an, mai mulți medici au cerut ca toate spitalele să fie redeschise pentru pacienții non-COVID, subliniind că nicăieri în lume nu s-a făcut această împărțire fără fundament în spitale COVID și non-COVID. O dovadă în acest sens sunt numeroasele focare de infectări apărute în spitalele „verzi”.