x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Octavian Jurma: „Carantina funcționează. Punct”

Octavian Jurma: „Carantina funcționează. Punct”

de Monica Cosac    |    01 Apr 2021   •   08:02
Octavian Jurma: „Carantina funcționează. Punct”

„Carantina funcționează, chiar dacă ne place sau nu”, afirmă cu convingere epidemiologul Octavian Jurma, care face o nouă analiză a evoluției incidenței infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în județul Timiș, unde mai multe localități au fost în carantină în ultimele trei săptămâni și unde rata infectărilor a început să scadă. Prin comparație, în București și în județul Ilfov, unde carantina a fost exclusă din start de autorități, numărul infectărilor este în creștere. Prof. dr. Alexandru Rafila estimează că valul trei al pandemiei va mai dura încă o lună și jumătate.

 

O nouă analiză a efectelor pe care le au măsurile luate de autorități în evoluția ratei infectărilor cu noul coronavirus confirmă, practic, ceea ce medicul și cercetătorul Octavian Jurma prognoza în urmă cu aproape două săptămâni, și anume că este nevoie de cel puțin trei săptămâni pentru ca rezultatele să înceapă să se vadă. 

Deoarece rata de incidență la 1.000 de locuitori este un indicator tardiv, care include ultimele 14 zile, acesta „nu ne poate spune unde suntem acum, ci doar unde am fost săptămâna trecută”, spunea Jurma, atunci, explicând de ce ar fi trebuit continuată carantina în mai multe localități din Timiș, deși incidența infectărilor era, la momentul respectiv, în creștere. Potrivit specialistului, indiferent care măsura luată în pandemia de COVID-19, durează două săptămâni până când se vede în curba cazurilor noi și încă cel puțin o săptămână până efectele se văd în rata de incidență. 

Timiș scade, Ilfov crește

„Așa cum se vede din grafic, numărul de cazuri a început să scadă la 14 zile, așa cum a fost prognoza pe baza simulărilor, după adoptarea carantinei, oricâte declarații că numărul de cazuri va crește datorită carantinei (măsurile se văd pe curbă după 14 zile). Dacă comparăm situația din Timiș cu cea din București sau Ilfov, unde carantina a fost exclusă, diferența este izbitoare. (...) Carantina funcționează. Punct. Funcționează cu atât mai bine cu cât este mai extinsă geografic și respectată mai bine. Dacă ne place sau nu, asta este altă discuție. Doar minciuna se adaptează la ce vrem noi să auzim, adevărul este insensibil la sensibilitățile noastre. Întrebarea este, atunci, de ce o contestăm?”, arată Jurma pe pagina sa de Facebook. 

Noul coronavirus există, indiferent ce cred unii sau alții, subliniază specialistul: „Boala ucide zilnic oameni care au susținut vehement și până în ultima clipă că virusul SARS-CoV-2 și boală COVID-19 nu există. Am ajuns însă la stadiul la

„Adevărul este de partea medicilor și a celor care se luptă zi și noapte în spitale să îți salveze viața și nu a politicienilor care se luptă pentru putere și instigă oamenii împotriva medicilor și măsurilor care îți pot salva viața”, afirmă Octavian Jurma, cercetător.

 

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății pe data.gov.ro, rata de incidență la 1.000 de locuitori, indicator ce reflectă media ultimelor 14 zile, a scăzut constant, nu numai la nivel de județ, ci și în Municipiul Timișoara: 8,43 (24 martie), 8,14 (27 martie), 7,91 (29 martie) și 7,64 (30 martie). 

 

Cum a evoluat incidența cumulată a cazurilor, în ultima săptămână, pentru București și județele Ilfov și Timiș. 

25 martie 26 mar 27 mar 28 mar 29 mar 30 mar 31 mar

 

București: 6,50 6,67 6,88 7,02 7,06 7,02 7,08

Ilfov: 7,91 8,02 8,33 8,49 8,51 9,12 9,37

Timiș: 6,14 6,08 6,03 6,02 5,98 6 5,84


 

Valul 3, încă 45 de zile de evoluție nefavorabilă

Alte 6.156 cazuri noi de infecții cu coronavirus au fost raportate, ieri, la nivel național, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au fost înregistrate 129 decese la persoanele cu COVID, iar la terapie intensivă sunt internate 1.412 persoane - un record de la debutul pandemiei în România.

Prof. dr. Alexandru Rafila este de părere că valul trei al pandemiei și această evoluție nefavorabilă a numărului de cazuri noi va mai dura aproximativ o lună și jumătate. „Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa-zisul al treilea val, iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la un post de televiziune. 

 

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru revenirea la normalitate 

Însă vom putea să intrăm într-o zonă de normalitate la toamnă, consideră medicul, doar dacă vor fi îndeplinite două condiţii: guvernul actual să îşi schimbe abordarea şi să-şi transforme populaţia în partener, iar campania de vaccinare să funcţioneze bine din două puncte de vedere. „Primul, creşterea capacităţii de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica (...) şi al doilea să avem aderenţa la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informaţi, minţiţi, tensionaţi şi aşa mai departe există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a explicat Rafila. 

 

×