x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social OMS: 72 de copii, printre cele peste 17.000 de cazuri de variola maimuței

OMS: 72 de copii, printre cele peste 17.000 de cazuri de variola maimuței

de Monica Cosac    |    25 Iul 2022   •   07:40
OMS: 72 de copii, printre cele peste 17.000 de cazuri de variola maimuței

Epidemia de variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală de către Organizația Mondială a Sănătății. Această clasificare este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS și vine ca urmare a unei creșteri accelerate a numărului de cazuri la nivel mondial. Peste 17.000 de persoane din 75 de ţări au fost confirmate cu această boală, iar ultimul raport al Organizației arată că printre acestea sunt și 72 de copii. Directorul general al OMS spune că există instrumentele necesare pentru a aduce această epidemie sub control, însă unii specialiștii sunt de părere că virusul variolei maimuței ar putea „să rămână fixat în ecosistemul din Europa de acum înainte, determinând infecții în continuare”.

În baza criteriilor Reglementărilor Internaționale de Sănătate „am decis să declar urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, sâmbătă, la Geneva, precizând că declarația va contribui la accelerarea dezvoltării vaccinurilor și la punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

De  altfel, declanșarea PHEIC, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, este o decizie asumată a directorului general al organizației, după un vot neconcludent al comitetului de experți reunit în urmă cu trei zile.

„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a mai adăugat dr. Tedros, precizând că s-a înțeles prea puțin despre noile moduri de transmitere a virusului care i-au permis să se răspândească atât de mult.

În același timp, șeful OMS a cerut evitarea stigmatizării şi discriminării în cazul pacienţilor cu variola maimuţei, în contextul în care aceştia provin în mod special din comunităţi gay. În prezent, „acest focar este concentrat în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi în special în rândul celor care au parteneri multipli, ceea ce înseamnă că poate fi oprit cu strategiile potrivite în grupul potrivit”, a subliniat dr. Tedros.

Decizie bună, dar tardivă

Având în vedere numărul de cazuri de variola maimuței înregistrate în afara Africii (zonă cunoscută ca fiind endemică), care a ajuns la peste 16.000, în numai trei luni, decizia este justificată, dar tardivă, consideră dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. 

„Ca și în cazul pandemiei, reacția OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste, pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuței. De altfel, nimic nu a împiedicat nici până acum țările să implementeze aceste măsuri, cele mai multe și importante dintre acestea referindu-se la personalizarea comunicării cu comunitățile MSM - bărbați care fac sex cu alți bărbați, care sunt asociați cu 99% dintre cazurile diagnosticate până acum. (...) Nu s-a întâmplat la timp, iar efortul necesar acum este mult mai mare, dacă nu este chiar în zadar”, scrie, pe Facebook, dr. Geantă.

Chiar dacă cele mai multe cazuri au fost confirmate în comunitățile gay, monkeypox nu este o boala cu transmitere sexuală, astfel că virusul MPXV poate infecta pe oricine, mai ales copiii, gravidele și persoanele cu imunitate scăzută.

De altfel, ultimul raport al OMS cu privire la evoluția focarului internațional de monkeypox arată că, până la data de 21 iulie, „din cele 10.141 de cazuri pentru care vârsta a fost disponibilă, au fost raportate 72 (0,7%) cazuri cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani, dintre care 23 (0,2%) au fost cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani.

 

253 de cazuri au fost raportate ca fiind lucrători din domeniul sănătății, iar acum se fac investigații suplimentare pentru a se stabili dacă infecția s-a datorat expunerii profesionale, potrivit OMS.

 

„Cu instrumentele pe care le avem acum, putem opri transmiterea #monkeypox și putem aduce această epidemie sub control. Este esențial ca toate țările să colaboreze îndeaproape cu comunitățile afectate pentru a adopta măsuri care să le protejeze sănătatea, drepturile omului și demnitatea”

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS

Vaccin autorizat în Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei și pentru variola maimuţei. Mai exact, autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Uniunea Europeană a recomandat extinderea provizorie a indicației terapeutice pentru vaccinul antivariolic al companiei Bavarian Nordic, singurul producător al vaccinului Jynneos, pentru a include și monkeypox. În Europa, vaccinul este comercializat sub numele Imvanex și este deja autorizat în UE pentru utilizarea la adulți împotriva variolei. Serul conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei. „Extinderea indicației va contribui la îmbunătățirea accesului la vaccin în întreaga Europă și la consolidarea pregătirii viitoare împotriva variolei maimuței”, a precizat conducerea companiei daneze.

×
Subiecte în articol: variola maimutei