x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social IARC: Interzicerea fumatului pentru generația Z ar putea salva peste un milion de vieți

IARC: Interzicerea fumatului pentru generația Z ar putea salva peste un milion de vieți

de Monica Cosac    |    07 Oct 2024   •   16:44
IARC: Interzicerea fumatului pentru generația Z ar putea salva peste un milion de vieți
Sursa foto: Unsplash.com

Interzicerea vânzării de tutun actualilor adolescenți - mai exact, persoanelor născute între 2006 și 2010 - ar putea preveni aproximativ 1,2 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar până la sfârșitul secolului, potrivit unui nou studiu bazat pe datele din 185 de țări, publicat recent de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC).

Fumatul este responsabil pentru aproximativ 85% din toate cazurile de cancer pulmonar, cel mai mortal cancer din lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

„Fumatul este cauza-cheie a cancerului pulmonar și a multor alte tipuri de cancer”, spun autorii cercetării, arătând că, în ciuda faptului că, în ultimii ani, OMS a publicat un pachet de politici pentru controlul fumatului, ca parte a Convenției-Cadru privind Controlul Tutunului (FCTC-OMS), acest obicei nociv continuă să fie unul uzual.

Dacă tendințele actuale continuă, vor exista aproape trei milioane de decese cauzate de cancer pulmonar în rândul persoanelor născute între 2006 și 2010, arată noul studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, unul dintre primele studii care vizează evaluarea impactului unei generații fără tutun. Potrivit autorilor, studiul se bazează pe date despre cazurile de cancer și decesele din 185 de țări.

Pe de altă parte, dacă vânzările de tutun ar fi interzise pentru cei 650 de milioane de oameni născuți între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2010, aproximativ 1,2 milioane de decese ar putea fi prevenite până în 2095, a estimat cercetarea publicată zilele trecute în revista The Lancet Public Health.

Mai exact, cercetătorii au constatat că mai mult de 45% din decesele cauzate de cancerul pulmonar în rândul bărbaților din întreaga lume ar putea fi prevenite și aproape 31% în rândul femeilor. 

„Această diferență este legată de marketingul industriei tutunului, din ultimele decenii, orientat spre gen”, a declarat Isabelle Soerjomataram, cercetător IARC și coautor al studiului.

„Decesele pe care le-am estimat că nu pot fi prevenite s-ar putea datora altor factori de risc asociați cu cancerul pulmonar”, cum ar fi poluarea aerului sau expunerea la fumatul pasiv, au avertizat autorii studiului.

La nivel regional, cele mai multe vieți (aproape 78%) ar putea fi salvate în rândul femeilor din Europa de Vest, în timp ce cea mai mare rată pentru bărbați a fost de aproape 75% în Europa Centrală și de Est.

De ce este acest studiu atât de important

Practic, autorii studiului IARC au subliniat că politicile adoptate până acum nu sunt suficiente pentru a combate acest flagel, în special pentru actualii fumători, dar că există și au fost propuse politici suplimentare pentru a pune capăt definitiv fumatului, pe care le-au numit „strategii de final de joc”.

„Una dintre aceste politici este «generația fără tutun», unde vânzarea de tutun este interzisă pe baza datelor de naștere. De exemplu, în anumite părți ale SUA, o persoană născută în 2010 sau mai târziu nu mai poate cumpăra produse din tutun. Așadar, în noul nostru studiu, primul de acest gen, am estimat impactul unor astfel de politici asupra decesului prin cancer pulmonar.

Și am descoperit că interzicerea vânzării de tutun către generațiile tinere ar putea reduce semnificativ mortalitatea prin cancer pulmonar. Pentru a fi mai concisă, astfel de politici ar putea preveni 1,2 milioane de decese cauzate de cancer pulmonar sau 40% din toate decesele cauzate de cancer pulmonar estimate că vor avea loc”, a explicat Isabelle Soerjomataram, într-un videoclip postat de IARC pe o rețea socială.

Cercetătoarea a subliniat că acest studiu este foarte important, deoarece în prezent „încă sunt prea mulți oameni care suferă și mor de cancer”.

 

„Trebuie să consolidăm politicile naționale de prevenire pentru a avea un impact real. Iar studiul nostru de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a arătat cum se poate face acest lucru pentru un viitor în care sunt mai puțini oameni care suferă și mor de cancer”,

Isabelle Soerjomataram, cercetător IARC

 

INSP: „Adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili la adicție”

Și la nivelul Uniunii Europene, prin Planul European de Combatere a Cancerului, care este în curs de implementare în perioada 2021-2025, există un astfel de obiectiv ambițios, de a crea „o generație fără tutun”, în care mai puțin de 5% din populație să folosească produse din tutun, până în anul 2040. Însă Comisia Europeană a solicitat statelor membre acțiuni mai puternice pentru ca obiectivul să poată fi atins.

Într-o analiză a situației privind consumul de tutun în România, publicată la finalul lunii mai 2024, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au ajuns la concluzia că strategia-cheie pentru a controla „epidemia de fumat” din țara noastră este prevenirea fumatului în rândul adolescenților.

„Există noi evidențe care sugerează că adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili la adicție în comparație cu persoanele din grupe de vârstă mai mari și că cei mai mulți dintre fumători regretă decizia de a începe să fumeze.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile-cheie de control al epidemiei de fumat. Grupul-țintă căruia trebuie să i se adreseze măsurile preventive este reprezentat de adolescenți. Prevenirea începerii fumatului de către adolescenți, înainte de apariția adicției, poate să conducă, pe termen lung, la prevalențe mai mici ale fumatului la vârste ulterioare cu instituirea de modele sociale care promovează comportamentul de nefumător”, conchid specialiștii INSP.

 

„Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun”, arată specialiștii INSP, în raportul publicat la începutul verii.

 

 

×