Creșterea numărului de mame care alăptează poate salva vieți, îi face pe copii mai inteligenți și poate contribui la creșterea economică, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite dat publicității marți și preluat de DPA
Doar 40% dintre copiii până în șase luni sunt alăptați exclusiv la sân, este concluzia acestui raport, primul de acest fel la nivel mondial.
“Alăptarea funcționează ca un prim vaccin administrat bebelușului, protejându-l împotriva unor boli potențial mortale și oferindu-i toți nutrienții necesari pentru a supraviețui și a se dezvolta", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat preluat de Agerpres.
Dacă până în 2025 s-ar realiza obiectivul ca 50% dintre bebeluși să fie doar alăptați, atunci viața a 520.000 de copii ar putea fi salvată în următorii zece ani, iar îmbunătățirea capacităților cognitive ar putea genera o creștere economică de 300 de miliarde de dolari în țările cu venituri mici și medii, estimează Banca Mondială.
Fiecare dolar investit în programele de alăptare generează un câștig de 35 de dolari, potrivit Global Breastfeeding Collective.
Analiza spune că este nevoie de o investiție de 4,7 dolari pentru fiecare nou-născut în scopul creșterii procentului de bebeluși care sunt hrăniți exclusiv prin alăptare, ceea ce înseamnă o investiție globală de 5,7 miliarde de dolari.