x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pensionarii şi salariaţii își pot achiziționa bilete de tratament la preţuri mici

Pensionarii şi salariaţii își pot achiziționa bilete de tratament la preţuri mici

de Alice Petrescu    |    24 Apr 2018   •   11:41
Pensionarii şi salariaţii își pot achiziționa bilete de tratament la preţuri mici

În fiecare an, Guvernul, prin Casa Naţională de Pensii, rezervă locuri la pensiunile şi hotelurile de la mare, munte sau din staţiuni balneare pentru pensionari şi salariaţi. Pentru anul acesta Executivul a pus la bataie 59.641 de locuri, valabile în perioada februarie -decembrie, repartizate pe 19 serii. Este vorba de biletele de tratament finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, care sunt distribuite prin casele teritoriale de pensii.

Cine beneficiază de tratament?

Persoanele care se pot bucura de tratament balnear sunt: pensionarii din sistemul public de pensii, asiguraţii din sistemul public de pensii, beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear şi asiguraţii sistemului de asigurare pentru boli şi accidente de muncă şi boli profesionale. Potrivit legii, aceeaşi persoană poate primi bilete prin Casa de Pensii o singură dată într-un an.

 

Cât costă un sejur și cine merge gratuit

Pensionarii sistemului public de pensii plătesc 50% din pensia pe care au primit-o cu o lună înainte de repartiţie pe sejur.

Salariaţii care au un venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe ţară plătesc 50% din preţul biletului.

Dacă venitul depăşeşte salariul mediu brut, salariatul achită preţul integral.

Însoţitorii care nu sunt asiguraţi plătesc biletul integral.Merg gratuit pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare, veteranii de război, persoanele cu handicap și cele persecutate politic.

Care sunt actele necesare?

  • Cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • Copie după actul de identitate al solicitantului;
  • Talonul de plată a pensiei, în original sau copie;
  • Biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie şi actul original);
  • Programul de recuperare, copie şi actul original.

Unde se depun cererile?

Dacă vrei să mergi anul acesta într-o staţiune balneară, cererile se depun la Casa de Pensii de pe raza de domiciliu a solicitantului.

 

 

×