x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 50 de lucrători din sectorul silvic protestează în faţa sediului Guvernului

Peste 50 de lucrători din sectorul silvic protestează în faţa sediului Guvernului

23 Mar 2016   •   11:29
Peste 50 de lucrători din sectorul silvic protestează în faţa sediului Guvernului

Ei au bannere pe care scrie: "Pădurarii au salarii de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie", "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic!", "Silvicultorii îşi dau viaţa pentru apărarea pădurilor", "De ce poporul român trebuie să suporte prejudiciul de 36 miliarde de euro creat de grupurile de interese care au tăiat ilegal 400.000 de hectare de păduri particulare?".

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a anunţat că pichetează miercuri sediul Guvernului, în intervalul orar orele 11,00 - 14,00, pentru susţinerea modificării Regulamentului de valorificare a masei lemnoase.

"Orice întârziere la modificarea Regulamentului aprobat prin HG nr. 924/2015 creează prejudicii imense menţinerii şi gospodăririi pădurilor proprietate a statului. Deşi solicitarea de modificare a acestui Regulament a fost susţinută de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor prin demersuri scrise şi prin acţiuni de pichetare a Guvernului în lunile noiembrie, decembrie 2015, ianuarie şi februarie 2016 şi printr-un miting în 24 februarie 2016 în Piaţa Victoriei, Departamentul Păduri a postat abia în data de 17 martie 2016 pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor un Proiect de modificare a H.G. nr. 924/2015 care nu are în vedere problematica creată de Regulamentul aprobat prin această Hotărâre de Guvern', se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei.

Potrivit sursei citate, în Proiectul de Regulament elaborat de Departamentul Păduri nu au fost luate în considerare propunerile Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor şi nici cele ale Romsilva.

'Propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică nu soluţionează problematica creată prin aplicarea HG nr. 924/2015, nu sunt create condiţiile pentru continuarea activităţilor de exploatare a pădurilor şi de prelucrare primară a lemnului la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, iar cei 7.000 de salariaţi ai Romsilva aferenţi acestor activităţi îşi vor pierde locurile de muncă. Departamentul Păduri nu ia în considerare că activităţile de exploatare şi prelucrare primară a lemnului sunt necesare la Romsilva pentru crearea de venituri ce vor fi folosite la cumpărarea de către Stat a pădurilor particulare distruse sau expuse distrugerii, pentru refacerea acestor păduri, pentru crearea de păduri noi şi pentru menţinerea pădurilor existente, pentru executarea lucrărilor speciale de combatere a inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării etc.', informează documentul citat.

O altă revendicare este respectarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 republicată - Codul Silvic, privind acordarea unor subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 hectare pentru administrarea şi paza acestor păduri.

'Din cauza neacordării subvenţiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600.000 ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400.000 ha sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă. Prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare este de 36.000.000.000 Euro. Conform prevederilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 2/2016 privind siguranţa naţională a României, nerespectarea şi neaplicarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic se poate considera o inacţiune care lezează interesele economice strategice ale României şi are ca efect distrugerea unei importante resurse naturale: pădurea', precizează Federaţia.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor cere salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupţia şi furturile de lemn şi măsuri urgente de consolidare a Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, administratorul statului pentru pădurile proprietate publică a statului şi a unei părţi a pădurilor particulare din România, prin respectarea atribuţiilor pe care Romsilva le are conferite prin Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, care reglementează administrarea pădurilor ca totalitate a activităţilor tehnice, economice şi juridice şi prin asigurarea managementului forestier durabil la pădurile administrate.

În situaţia în care Lista de revendicări nu va fi soluţionată, acţiunile de protest vor continua prin organizarea unui miting în Piaţa Victoriei în data 20 aprilie 2016. AGERPRES

×