x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste jumătate dintre românii plecați din țară nu vor să se întoarcă. Motive: corupția, politica și mentalitatea

Peste jumătate dintre românii plecați din țară nu vor să se întoarcă. Motive: corupția, politica și mentalitatea

20 Aug 2019   •   16:02
Peste jumătate dintre românii plecați din țară nu vor să se întoarcă. Motive: corupția, politica și mentalitatea

Mai mult de jumătate dintre românii plecați din țară, respectiv 53%, nu vor să se întoarcă. Motivele care îi împiedică să vină acasă sunt corupția, felul în care este condusă țara și mentalitatea, potrivit unui studiu Open-I Research, despre diaspora românească, transmis de RePatriot - proiect al Romanian Business Leaders, realizat în perioada în iulie - august, în baza unui chestionar completat online de către 1.810 români emigraţi în Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franţa, Canada, Austria, Norvegia, Belgia. Ceilalți 47% dintre românii care au emigrat vor să revină, faţă de 57% în 2017.

"Dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară, 83% declară că principalul motiv este corupţia şi 72% viaţa politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar, sistemul educaţional şi reducerea birocraţiei, aceştia ar lua în considerare repatrierea", a declarat Adina Nica, managing director Open-I Research. 

Reprezentanţii RePatriot au cerut autorităţilor române simplificarea procedurilor pentru recăpătarea cetăţeniei române, exprimarea votului, recunoaşterea diplomelor din străinătate şi în momentul în care emigranţii revin acasă temporar sau definitiv. "Recăpătarea cetăţeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere şi să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deţine oricum (certificat de naştere, de căsătorie, renunţarea la cetăţenie) reprezintă acte birocratice inutile şi nerelevante. În ceea ce priveşte organizarea poliţiei de frontieră în momentele cunoscute de vacanţă, în care românii se întorc în ţară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum, în era tehnologiei, ca nicio persoană să nu petreacă mai mult de 15 minute la graniţa României". 


RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspiraţie, acţiune, consiliere şi informaţie care îşi propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunităţile din ţară. Proiectul a fost lansat în 2015 de către Fundaţia Romanian Business Leaders, o comunitate de antreprenori, manageri şi profesionişti români din diverse domenii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: romani diaspora