x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pintea vrea să lase 2 spitale fără acreditare

Pintea vrea să lase 2 spitale fără acreditare

de Monica Cosac    |    02 Apr 2019   •   08:14
Pintea vrea să lase 2 spitale fără acreditare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, ieri, că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) retragerea acreditării celor două spitale controlate inopinant săptămâna trecută - Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu -, din cauza neregulilor şi a „mizeriei” găsite acolo. În replică, unul dintre cei mai vocali medici de pe reţelele de socializare, dr. Marian Stamate, spune că este doar un „turneu electoral pentru europarlamentare”, pentru că ministrul Sănătăţii nu a putut demite „nici măcar un amărât de director de îngrijiri”.

Ministrul Sănătăţii promite sancţiuni pentru dezastrul din sistemul sanitar, iar primele unităţi medicale care vor fi pedepsite sunt cele două spitale judeţene din Târgu Jiu şi din Ploieşti, care au fost vizitate neanunţat, de către Sorina Pintea, la finalul săptămânii trecute. Ea a spus că în timpul controalelor a întâlnit „blazare”, „mizerie” chiar şi în secţiile renovate şi mentalitatea că „este bine şi aşa”, iar în cazul spitalului din Ploieşti, a cerut şefului Consiliului Judeţean să îl demită pe directorul de îngrijiri.

„Voi face o informare către agenţie (n.r. - ANMCS) vizavi de neregularităţile pe care le-am constatat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt”, a afirmat Sorina Pintea, ieri, în cadrul unei dezbateri, precizând că ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ retragerea acreditării, dar „poate să propună”.

Controalele acestea „nu au fost un exercițiu de imagine”, susţine ministrul Sănătății, și vor continua şi la alte spitale din ţară.

Medic: Nu va face nimic

În replică la afirmaţiile ministrului, dr. Marian Stamate, unul dintre puţinii medici care nu se tem să taxeze derapajele grave din sistemului sanitar autohton, spune că „Sorina Pintea nu poate face nimic”.

„Pintea nu a putut demite la Ploieşti nici măcar un amărât de director de îngrijiri şi vrea să retragă acreditările?”, spune medicul, adăugând că „este turneu electoral pentru europarlamentare”.

„Oricum, lipsa acreditării nu afectează desfășurarea activității în spitale. Şi, oricum, acreditarea românească e inutilă, nu adăugă plus valoare spitalului, serviciilor medicale, pregătirii personalului etc.”, a mai precizat dr Stamate.

„Cea mai gravă problemă constatată în aceste zile este necunoașterea legislației, a regulilor, a protocoalelor și procedurilor. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm și spunem că nu merge”, a mai spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Vasile Cepoi: Toate autorități care au în administrare spitale pot solicita reevaluarea

Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătăte, spune că acreditarea celor două spitale va fi retrasă dacă punctajul obţinut scade sub 45% - nivelul minim pentru acreditare. „Conform Legii nr. 185/2017, Ministerul Sănătății precum și toate celelalte instituții și autorități care au în administrare spitale, pot solicita A.N.M.C.S. reevaluarea acestora, în situația în care constată neconformități. Dacă în urma reevaluării punctajul obținut de către spital scade sub nivelul minim pentru acreditare (45%), se retrage acreditarea. Dacă punctajul este mai mare de 45%, se stabilește un grafic de remediere a neconformităților. Reevaluarea poate fi inițiată și de către A.N.M.C.S. în cazul în care, în procesul de monitorizare post-acreditare, se constată grave neconformități”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Vasile Cepoi, preşedintele ANMCS.

 

 

 

×
Subiecte în articol: sorina pintea spitale acreditari