x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ploiești: orașul cu munți de gunoaie și savane de buruieni

Ploiești: orașul cu munți de gunoaie și savane de buruieni

de Paul Bardasu    |    04 Sep 2019   •   09:12
Ploiești: orașul cu munți de gunoaie și savane de buruieni

Locuitorii Ploieştiului s-au mai ales cu necaz: la mirosul de benzen care se simte mai tot timpul, şi cu care s-au obişnuit de ani buni, în ultimele luni s-a adăugat problema gunoaielor. Mormanele depăşesc geamurile apartamentelor de la parter şi emană o duhoare pestilenţială, pe călduri de peste 30 de grade. Primarul Adrian Dobre zâmbeşte fâstâcit şi ridică din umeri: „Nu e vina primăriei”. Răspunsul lui nu-i bucură cu nimic pe cei peste 200.000 de locuitori ai oraşului.

„Te-am pus primar ca să rezolvi problemele, nu să găsești scuze. Nu ești în stare, lași pe altul care poate”, spune o femeie care a făcut nenumărate reclamaţii la primărie, fără rezultat. Și realitatea de la fața locului îi dă dreptate. Fără exagerare, ghenele sunt adevăraţi munţi de gunoaie, iar vântul împrăștie mizeria pe străzi. Firma de salubritate susţine că gunoiul e ridicat la timp, însă volumul e prea mare. De partea cealaltă, primăria îi dă sute de amenzi și susţine că „pentru ridicarea gunoiului menajer, contractul este încheiat și gestionat de Consiliul Județean, nu de Primăria Municipiului Ploiești”.

Consilierii PSD-ALDE se fac că plouă şi nu aprobă nici rezilierea contractului cu firma de salubritate, nici sumele necesare pentru curăţarea oraşului condus de un primar liberal. Concluzia? Din cauza indolenţei politicienilor, cei care suferă sunt fix cei care-şi plătesc taxele zi de zi: locuitorii oraşului.

Conform legii fundamentale, „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice” şi „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic”. Adică politicienii se asigură că locuitorii oraşului pe care îi reprezintă sunt feriţi de boli, de mirosuri pestilenţiale, de gunoaie, de râuri de mizerie scursă pe străzi şi de şobolani. Nu şi la Ploieşti.

Războiul dintre primarul PNL şi majoritatea consilierilor PSD-ALDE atinge cotele paroxistice ale nesimţirii. Iar culmea culmilor în această localitate blestemată să aibă politicieni atât de nepăsători este faptul că ministrul Mediului, abia demisionat din funcţie, Graţiela Leocadia Gavrilescu, se plimbă seara de seară cu graţie prin oraşul în care locuieşte şi pe care îl reprezintă în Camera Deputaţilor, Ploieşti! PNL e pe cai mari, fiind primul partid la nivel naţional în sondajele politice. După cum s-a văzut după Revoluţie, Ploieştiul este uşor de câştigat de opoziţie dacă faci un pic de treabă şi dacă te preocupă problemele locuitorilor. Asta înseamnă că PNL ar câştiga la pas primăria... însă Adrian Dobre e depăşit. Se sabotează singur, sabotează propriul partid şi e sabotat de adversarii din Consiliul Local.

Dacă în privinţa ridicării gunoiului vina este împărţită, sunt multe alte probleme semnalate de ploieşteni şi care cad în sarcina primăriei. Anul acesta a fost primul în care nu s-au tăiat bălăriile dintre blocuri. Au ajuns la doi metri înălţime şi dau aspect de savană. Pe şoseaua Vestului, odinioară erau ghivece cu flori agăţate de stâlpi, şi trandafiri între cele două sensuri de mers. Acum e doar iarbă uscată. Spaţiile verzi de la marginea oraşului s-au transformat în lanuri de ambrozie, planta păcătoasă care dă cele mai periculoase alergii şi pe care proprietarii terenurilor au obligaţia prin lege să o stârpească. Însă la Ploieşti, primăria o lasă să crească, pesemne în loc flori. Concluzia? În oraşul lui Caragiale, politicienii sunt atât de slabi, încât locuitorii au pe buze aceeaşi întrebare ca în urmă cu 130 de ani: „Dar eu cu cine votez?!”

Găuri în șosele reabilitate cu milioane de euro Între 2013 şi 2016 în Ploieşti a avut loc cea mai amplă lucrare la infrastructura drumurilor. Şoselele Vestului, Nordului, Găgeni şi Libertăţii au fost reabilitate de la zero, iar locuitorii au trecut printr-o perioadă groaznică, circulând prin noroaie şi la câţiva centimetri de gropi adânci de circa doi metri. Că lucrările, care au costat peste 10 milioane de euro, au fost făcute prost ştie toată lumea. În primăvară, bulevardele erau pline de găuri, tasări şi crăpături. Primarul a promis atunci că problemele vor fi remediate, dar găurile din asfalt sunt mai mari, iar înjurăturile şoferilor - direct proporţionale cu adâncimea acestora.

Se scuză pe Facebook

Adrian Dobre a devenit primarul-Facebook. Dacă în instituţia pe care o conduce nu iese cu nimic în evidenţă, el postează zi de zi pe reţelele sociale. Ultima sa declaraţie sună ca de obicei, cum că alţii sunt de vină: „După cum era de așteptat, PSD-ALDE se ţin încă strâns de mână și fac acest lucru în dezavantajul ploieștenilor. În ședinţa de astăzi (n.r. , condusă de viceprimarul ALDE, George Pană, coaliţia a refuzat să aloce bani salubrităţii municipiului și a refuzat să aprobe regulamentul pentru parcări... Sănătatea noastră, a ploieștenilor, nu este o prioritate pentru aceștia din moment ce nu au alocat banii necesari pentru salubritate, dezinsecţie, dezinfecţie și deratizare, ridicarea cadavrelor animale de pe domeniul public și iluminat public. Coaliţia rușinii PSD-ALDE s-a întărit și mai mult după «divorţul» anunţat cu mare tam tam”.

×
Subiecte în articol: ploiesti gunoaie buruieni