x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum a învins un bărbat boala cumplită de care suferea: "Cred că am uitat să mor"

Cum a învins un bărbat boala cumplită de care suferea: "Cred că am uitat să mor"

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2023   •   19:45
Cum a învins un bărbat boala cumplită de care suferea: "Cred că am uitat să mor"

Un bărbat căruia medicii nu i-au mai dat nicio șansă de viață, a mai trăit 30 de ani. El suferea de o boală incurabilă, în stadiu terminal.

Stamatis Moraitis avea 66 de ani când a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. I s-a spus că mai are de trait circa 9 luni, așa că s-a întors acasă, la soția sa. El  a locuit astfel pe insula Ikaria din Grecia. O bună parte din viață a trăit în New York și Florida. 

Bărbatul și-a exprimat dorința de a fi înmormântat alături de familia sa, lângă mare. Dar viața pe insulă a schimbat pronosticul medicilor. Locul este considerat "zonă albastră" iar oamenii depășesc ușor vârsta de 100 de ani. S-a înconjurat de vechi prieteni, a trăit în aer curat, climă blândă și s-a bucurat de vinul bun. S-a ocupat cu grădinătirul următorii 30 de ani.

"Nu ştiu care e secretul longevităţii. Cred că am uitat să mor", a spus Moraitis, într-un documentar pe Netflix - "Viaţa până la 100 de ani, secretul zonelor albastre".

"Nu a făcut nimic conştient pentru a se însănătoşi. Doar şi-a schimbat mediul", a comentat realizatorul peliculei.

Moraitis a murit la 98 de ani, în 2013.

"Încă beau vin, încă muncesc. Nu sunt medic, dar cred că vinul a ajutat. Nu am făcut nimic în afară de a mânca mâncare curată, a bea vin curat, a folosi mirodenii curate", spunea Moraitis, cu doar câteva săptămâni înainte să moară, potrivit Insider.

 

×
Subiecte în articol: stamatis moraitis zone albastre ikaria