x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un preot ne îndeamnă să ținem post și de la Facebook, Instagram sau TikTok

Un preot ne îndeamnă să ținem post și de la Facebook, Instagram sau TikTok

de Mariana Zaharia    |    15 Noi 2023   •   07:20
Un preot ne îndeamnă să ținem post și de la Facebook, Instagram sau TikTok

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe astăzi și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, inclusiv. Vor fi șase săptămâni în care credincioșii vor renunța la carne, lapte, brânză și ouă.

Dar asta nu este suficient, spune un preot, care ne sfătuiește să ținem post și de la divertisment. Acesta a explicat că rețelele de socializare, televizorul, chiar și mâncarea în exces, sunt plăcerea după care alergăm zi de zi, nu post potrivit canoanelor bisericești. 

Spre deosebire de Postul Paștelui, Postul Crăciunului este mai blând, pentru că sunt multe dezlegări la pește, ulei și vin. Preoții insistă însă asupra faptului că în post nu trebuie doar să ne reținem de la anumite preparate culinare, ci și de la fapte, gânduri sau gesturi.

„Postul este înfrânarea de la unele mâncăruri sau băuturi și de la plăcerile trupești pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Cu alte cuvinte, postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței. Ca să poți să postești trebuie să ai voință. Postul este și o formă de pocăință și un mijloc de mântuire. Dumnezeu nu are nevoie de postul nostru, ci singurii care avem nevoie de post suntem noi înșine, pentru că prin post mintea se curăță, voința ni se întărește, trupul nostru devine mult mai ușor, ne simțim mai puțin îngreunați. Ni se depărtează lenea, într-un cuvânt mintea și inima noastră ni se curățesc. Una dintre formele de a posti în zilele noastre este și faptul de a ne reține mai mult de la tehnologia care ne creează plăcere. O altă formă este și aceea de postire de divertisment. Nu poți să postești și să te uiți la anumite filme și emisiuni, pentru că mintea nu se mai umple cu dorul de Dumnezeu, ci se umple cu cele lumești.  Alfel citim dintr-o carte de rugăciune cu mintea înfrânată și alta este să te rogi după ce ai stat mai multe ore în fața televizorului sau a telefonului”, a explicat pentru Jurnalul Leonard Dănciulescu, preot paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din comuna Merișani, județul Argeș.    

Să nu exagerăm nici cu cantitatea

În plus, pe lângă renunțarea la „cele lumești”, în post credincioșii ar trebui să micșoreze porțiile și să fie cumpătați. Altfel spus, contează și cantitatea. Cine nu se poate abține, mai bine renunță definitiv decât să facă excese, spun preoții.

„Dacă suntem bolnavi și neputincioși, în loc să renunțăm la o cană de lapte, mai bine renunțăm la a ne uita o perioadă pe rețelele de socializare, într-un cuvânt la cultura de divertisment. Pentru că postul trebuie unit cu rugăciunea. Iar cultura aceasta de divertisment este un deșert pentru creștini, nu o bogăție, mai ales în timpul postului. Plăcerea după care alergăm fiecare dintre noi  zi de zi este un substitut al iubirii lui Dumnezeu, iubire pe care o găsim numai în săvârșirea poruncilor Lui, printre care se află și porunca postului. Postim pentru a ne umple de Dumnezeu prin rugăciune, nu a ne umple de mâncare, pentru că chiar dacă mâncăm preparate de post, dar mâncăm cu oala, aceea nu este postire, ci îmbuibare a pântecelui. În experiența pastorală am avut un caz în care, în Vinerea Mare, a mâncat mai multe cutii de pate de post cu două pâini”, a adăugat părintele Leonard Dănciulescu. 

Medicii recomandă postul parțial

De aceeași părere sunt și medicii, care le recomandă persoanelor cu probleme medicale să nu exagereze nici cu mâncarea, dar nici cu postul. În restricțiile de la anumite alimente, bolnavii ar trebui să țină cont și de sfatul medicului specialist, pentru că sunt situații în care organismul ar putea avea de suferit.

„Postul Crăciunului este, din câte știm, cel mai blând, cel mai ușor de suportat. Totuși, trebuie nuanțat în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. O persoană în stare de bună de sănătate și cu credință înaltă poate să țină postul fără probleme. Există însă și situații, cum ar fi perioada de creștere la copii și adolescenți, graviditatea, în care e nevoie de proteine și lipide animale pentru a satisface cerințele metabolice. La aceștia postul trebuie să fie mai blând. Mai sunt și persoanele vârstnice care au carențe ale unor elemente minerale sau vitamine și la care nu ne permitem o alimentație excentrică bazată pe vegetale, pentru că se pot agrava aceste carențe. În principiu, miercurea și vinerea, dacă se poate, ar fi foarte bine să postim. Cred că important este să facem fapte bune, să fim prietenoși cu aproapele, nu să renunțăm la anumite alimente. Fastingul este la modă, dar personal cred că un post intermitent de tipul miercurea și vinerea, în care să mâncăm numai legume și fructe, este mai potrivit cu metabolismul omului. Noi suntem obișnuiți de generații cu genul ăsta de post și cred că este acceptat mai bine un fasting doar miercurea și vinerea”, a declarat Adrian Tase, medic cardiolog. 

Fasting, doar pentru kilograme

Preoții mai atrag atenția să nu confundăm noțiunea de fasting (n.r. - post în limba engleză) cu cea a postului. Chiar dacă auzim de multe ori persoane care adoptă un regim de tip fasting trebuie să știm să facem diferența față de postul bisericesc. „Fastingul țintește doar pierderea kilogramelor, iar postul în sine țintește slăbirea sufletului de păcate, luminarea minții și curățirea inimii de invidie, ură, neiertare, desfrânare și clevetire, ceea ce nu poate să facă fastingul. De multe ori creștinul a avut ca simbol peștele, deoarece peștele nu înoată doar pe cursul apei, ci și împotriva curentului, adică prin post, creștinul cere întreruperea legăturii cu duhul lumii, care nu face decât să slujească trupului. De aici diferența între fasting și post. Sunt foarte mulți propovăduitori ai fastingului care diluează termenul de post autentic prin promovarea diferitelor rețete contra cost, dar asta este altceva”, a mai spus preotul Leonard Dănciulescu.  

Matei spune în capitolul VI, versetul 16: «Când postiți nu fiți triști ca fățarnicii, că ei își smolesc fețele ca să arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă că și-au luat plata lor!» și un al cuvânt frumos, pe care vreau să-l reamintesc aici, vine de la Sfântul Vasile cel Mare, care spunea: «Vrei să-mi arăți că postești? Nu mai mânca din fratele tău»

preot Leonard Dănciulescu

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: preot post facebook instagram tiktok