x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum dispun preotii din diaspora după bunul plac. Unui cuplu de români i se refuză botezul copilului

Cum dispun preotii din diaspora după bunul plac. Unui cuplu de români i se refuză botezul copilului

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2024   •   22:40
Cum dispun preotii din diaspora după bunul plac. Unui cuplu de români i se refuză botezul copilului
Sursa foto: Hepta

Un cuplu de români din Marea Britanie a avut parte de o surpriză neplăcută din partea preotului când a vrut să-și boteze copilul.

Daniel și Ioana sunt din Maramureș dar locuiesc și muncesc de 12 ani în Regatul Unit. Nu sunt căsătoriți și un băiețel de un an și opt luni, pe care nu l-au putut boteza până acum din cauza unor probleme de sănătate.

Angajament scris de căsătorie

De curând au mers la Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români", din Eastham, o suburbie a Londrei, pentru a-și boteza copilul. Însă preotul le-ar fi cerut să promită în scris că se vor căsători în biserică până la o anumită dată. „Ce m-a deranjat cel mai tare e  acea declarație cu intenția de căsătorie. Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui - ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, povestește Ioana Prelucan, mama copilului, pentru Pro TV.

Adeverință de spovedanie

Mai mult, acesta ar fi cerut nașilor o adeverință prin care să demonstreze că s-au spovedit.

„I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit, şi dânsul a zis atunci să meargă unde pot şi să aducă adeverință că s-au spovedit altfel nu ne botează copilul. Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire, plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică, mi se par absurde cererile astea”, explică Daniel Marcu, tatăl copilului.

Reacția preotului

Contactat de jurnaliști, preotul paroh "Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare", a transmis preotul paroh. 

Răspunsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale

Reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, de care aparține și biserica din Londra, transmite că au început o anchetă internă.

„În coerență cu învățătura de credință despre Botez, ar fi de dorit ca părinții care voiesc să-și boteze copilul, să-și asume ei înșiși viața creștină, primindu-l pe Hristos ca temelie a familiei lor, prin Taina Nunții. Preotul, în cadrul pregătirii pentru Botez, are responsabilitatea de a-i sprijini pe părinți să înțeleagă acest aspect. Referitor la contribuția financiară a familiei, menționăm că este vorba de o participare benevolă. Disponibilitatea de a sprijini și comunitatea parohială printr-un mic ajutor financiar, contribuție, rămâne la aprecierea credincioșilor care solicită săvârșirea Tainei Sfântului Botez."

În cele din urmă, părinții au mers la un alt preot român, aflat la 3 ore de locuința lor, pentru a-ți boteza copilul. După ce preotul a acceptat să-l boteze pe micuț, ulterior i-a t ransmis mamei să meargă la parohia de care aparțin, potrivit m.dcnews.ro.

 

 
×
Subiecte în articol: Marea Britanie diaspora botez