x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Promisiuni de rezolvare a crizei citostaticelor

Promisiuni de rezolvare a crizei citostaticelor

de Monica Cosac    |    09 Feb 2017   •   19:00
Promisiuni de rezolvare a crizei citostaticelor
Sursa foto: yanyong/Getty Images/iStockphoto

La fel ca şi în cazul vaccinurilor, mai multe medicamente pentru afecţiunile oncologice au dispărut de pe piaţă, iar numeroşi pacienţi cu cancer au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, promite, însă, că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea acestei crize. Potrivit acestuia, în prezent se fac demersuri pentru a aduce în procedură de urgență, la Unifarm, citostaticele care lipsesc din spitale pentru tratamentul pacienților oncologici.

 

“Mi-ar plăcea să spun că am soluții pentru toate medicamentele care lipsesc din sistem, mi-ar plăcea să pot face acest lucru, dar ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Sănătății devine un jucător activ în aceste probleme și, prin Unifarm, prin Agenția Națională a Medicamentului, căutăm soluții pentru a rezolva aceste probleme. La momentul de față, suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc”, a spus ministrul Sănătății, ieri, la o dezbatere privind “Planul naţional de oncologie”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), la Palatul Parlamentului. 

Potrivit demnitarului, este vorba de medicamente retrase de pe piaţă, nu de molecule scoase din listele de compensate şi gratuite. “Ştiu că există o problemă cu Rivotrilul, pe care mi-au ridicat-o foarte mulți pacienți. (...) Și pentru Rivotril în momentul de față Unifarm caută un producător de Clonazepam care să aducă acest medicament în România. Ceea ce vreau să precizez este faptul că el nu a fost scos de pe listă, ci practic firma importatoare l-a retras de pe piață și noi căutăm soluții pentru a-l înlocui. La fel se va întâmpla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piață, noi le monitorizăm foarte atent, chiar am luat în calcul pentru medicamentele care pleacă la comerț intracomunitar să găsim măsuri pentru a limita acest lucru”, a mai adăugat ministrul Florian Bodog. Acesta a precizat că “Planul național de cancer este în discuția comisiilor de specialitate” şi că va constitui un grup de lucru format din specialiști, care să elaboreze protocoalele pentru oncologie, necesare pentru prescripția directă a medicamentelor.

 

Avertizări din partea OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia, recent, că este nevoie de implementarea la nivel global a unui plan de măsuri care să permită diagnosticarea precoce a cancerului, astfel încât temuta boală să poată fi vindecată mai uşor. Potrivit OMS, milioane de pacienţi din întreaga lume suferă proceduri care ar fi putut fi evitate şi mulţi alţii mor prematur din cauză că nu au avut acces la metode de diagnosticare precoce a bolilor oncologice.

 

La nivel mondial, peste 14 milioane de oameni dezvoltă boli oncologice anual, iar numărul acestora ar putea creşte până la 21 de milioane, până în 2030. De asemenea, anual, în întreaga lume se înregistrează peste 8,8 milioane de decese cauzate de cancer. În România, peste 50.000 de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an, din cauza afecţiunilor oncologice, iar numărul este în creştere.

 

În prezent, bolile oncologice sunt responsabile pentru aproape unul din şase decese înregistrate la nivel global.

×