x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest de amploare în Capitală din cauza scumpirilor și a creșterii inflației

Protest de amploare în Capitală din cauza scumpirilor și a creșterii inflației

04 Mai 2022   •   13:05
Protest de amploare în Capitală din cauza scumpirilor și a creșterii inflației
Sursa foto: Lucian Alecu

Un miting de protest are loc în Piața Victoriei din Capitală, pentru respectarea statului de drept, a legilor adoptate de Parlament și pentru rezolvarea unor revendicări sociale semnalate în mod repetat autorităților competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora. Protestul este organizat de Confederația Sindicală Națională Meridian.

Inflația galopantă, scumpirile la energie, creșterea prețurilor la asigurările obligatorii sunt motivele principale pentru care membrii sindicatului Meridian au ieșit în strată. 

"Legislația muncii este dezechilibrată și descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate și angajarea forței de muncă tinere în țară, iar structura legală a relațiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaționale, în detrimentul intereselor lucrătorilor și al societății în general.

Salariații sunt obligați cu Contractele Individuale de Muncă în mână (încheiate legal și asumate de angajator) și cu Contracte Colective de Muncă valabile să se adreseze instanțelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale!

Legislația muncii a devenit opțională pentru unii manageri ai companiilor de stat (care actualmente nici nu mai sunt în funcții însă companiile suportă consecințele negative ale deciziilor anterioare), în condițiile în care, încurajați fiind de guvernarea precedentă, au tăiat efectiv din Bugetele de Venituri și Cheltuieli, exact la capitolul cheltuieli cu personalul, fără nicio logică și justificare fundamentată, drepturi salariale existente în Contractele Individuale de Muncă, deși în paralel au continuat să efectueze cheltuieli nejustificate și inutile ce nu contribuie la redresarea post – COVID.

Solicităm, în primul rând, respectarea Legii nr. 53/2003 – CODUL MUNCII, cu modificările și completările ulterioare – care guvernează relațiile de muncă dintre angajați și angajatori!

Solicităm ca actuala guvernare să impună, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, respectarea atât a drepturilor salariale ale angajaţilor, cât şi a celorlalte drepturi din CIM/CCM încheiate la nivel de unitate!

Solicităm ca actuala guvernare să susțină, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, dialogul social la nivel de unitate şi să trateze organizaţiile sindicale ca parteneri de discuţii şi consultări periodice.

Solicităm ca semnalele de alarmă trase de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de unitate sau venite din partea reprezentanţilor salariaţilor, să nu fie ignorate ci luate în considerare şi tratate cu seriozitate!

Solicităm ca Ministerul Muncii să ia toate măsurile care se impun pentru ca, Inspectoratele Teritoriale de Muncă să îşi îndeplinească atribuţiile şi să acţioneze la semnalele  / sesizările angajaţilor sau ale organizaţiilor sindicale!", transmite Sindicatul Merician. 

×
Subiecte în articol: protest meridian