x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest faţă de „pesticidele ucigaşe”

Protest faţă de „pesticidele ucigaşe”

de Monica Cosac    |    08 Mai 2019   •   12:00
Protest faţă de „pesticidele ucigaşe”
Sursa foto: Victor Stroe

Zeci de apicultori şi membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului au protestat, ieri, în faţa Ministerului Agriculturii pentru atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă noile generaţii de pesticide (insecticidele neonicotinoide , cunoscute şi ca „sistemice”). Totodată, protestatarii au înmânat reprezentanţilor Ministerului Agriculturii o petiţia semnată de peste 3.000 de români, prin care cer adoptarea unei modalităţi corecte de evaluare a toxicitătii pesticidelor față de albine.

Apicultorii cer aplicarea standardelor europene de protejare a albinelor împotriva pesticidelor în votul ce va avea loc pe 20 mai, chiar de Ziua Mondială a Albinei. „Pesticidele toxice și agricultura intensivă ne omoară albinele - și cu toate acestea, sunt autorizate din ce în ce mai multe pesticide”, se arată în petiţia online, care, în afară de români, a fost semnată şi de 230.000 de alţi cetăţeni europeni.

Actiuni similare vor avea loc în mai multe capitale europene precum: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma şi Sofia.

 

Pe 20 mai, la Bruxelles,statele membre UE vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară în anul 2013, dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene.

 

×
Subiecte în articol: protest agricultori