Deși lucra la Psihiatrie, un brancardier s-a transformat în călău fără ca vreu membru al personalului medical să aibă măcar o bănuială. Aceasta este una dintre concluziile alarmante, după crima urmată de sinucidere, de la Slatina. Sub protecția anonimatului, un psiholog a făcut dezvăluiri despre cum se muncește în secțiile de Psihiatrie. Nu doar în Slatina, ci aproape în întreaga țară. De altfel, specialistul este angajat într-un alt județ decât cel în care a avut loc crima, dar spune că situația se poate repeta oriunde. Presiunea, stresul la care sunt supuși angajații din Psihiatrie este enorm. Lucrează cu oameni care sunt imprevizibili și chiar periculoși.
În majoritatea spitalelor, spune psihologul, numărul asistenților și infirmierilor este la jumătate decât ar trebui să fie. Asta face ca ei să lucreze în ture de câte 12 ore deși, date fiind condițiile de muncă, o tură nu ar trebui să depășească opt ore. Sunt liberi apoi o zi și se întorc la muncă. Acești oameni nu sunt evaluați psihologic clinic niciodată. Ce înseamnă asta? Psihologul explică faptul că testele făcute la angajare și apoi din doi în ani nu pot scoate la iveală anumite probleme comportamentale apărute între timp. Sunt superificiale și făcute de un medic de medicina muncii. „Este ca și cum aș pune un medic stomatolog să evalueze un pacient cu probleme cardiace. Testele date sunt doar aptitudinale, adică îmi pot da seama dacă acel om se poate concentra suficient, are atenția necesară, dar nu și dacă el suferă de o posibilă afecțiune psihică. Pentru asta ar fi nevoie de o evaluare psihologică și de un examen psihologic clinic, ambele făcute de un psiholog, adică de specialist. Stresul și ceea ce văd la serviciu pot duce la căderi psihice, iar riscul este foarte crescut”, a spus sursa noastră.
Bolnavi legați de paturi
În timp ce numărul angajaților este redus, cel al pacienților crește tot timpul. Majoritatea secțiilor de pshiatrie din țară funcționează cu mai mulți bolnavi decât au capacitatea. În vară, la Spitalul Vedea din Argeș managerul dezvăluia că ține cât doi pacienți în pat pentru că nu are locuri. Situația este aceeași la Spitalul Drăgășani. “Am crezut că după atâtea tragedii, legiuitorii își vor apleca mai mult privirile spre Psihiatrie, dar nu se întâmplă așa. Ce să le faci pacienților? Mulți pleacă cu rețetă, dar nu au familii, nu îi preia nimeni. Îi dai afară din spital și îi trimiți unde?” Faptul că la Psihiatrie sunt pacienți legați de paturi o recunosc cei care lucrează în domeniu. Fiecare secție de acest gen are un angajat special pentru astfel de cazuri, un fel de infirmier-gardian, muncitorul de supraveghere. El este cel care intervine și se ocupă de contenționarea pacienților care își pun viețile în pericol sau le pun pe ale celorlalți.
Ultima evaluare a lui Gheorghe Ghencea, infirmierul criminal, a fost făcută în iulie 2017, dar oricum nu avea cum să scoată la iveală ce se întâmpla în mintea lui, fiind doar o formalitate care ținea de medicina muncii.