A hrăni păsările de talie mică, care rămân în oraşe în sezonul rece sau care sunt doar în trecere pe teritoriul României, nu este un simplu moft, spun specialiştii de la Societatea Ornitologică Română (SOR). În zonele urbane mai ales, înaripatele găsesc cu greu seminţele şi fructele de care au nevoie. Cei care vor să le dea de mâncare trebuie să ştie câteva reguli importante.
A da de mâncare păsărilor poate fi o activitate folositoare şi amuzantă în acelaşi timp – mai ales dacă sunt implicaţi şi cei mai mici membri ai familiei. Pentru a-și menține temperatura corpului când temperaturile scad, păsările pierd o cantitate însemnată din masa corporală. De asta, resursele suplimentare de hrană le ajută să treacă peste momentele dificile cu bine. Însă nu orice este bun pentru ele. Anumite alimente le fac mai mult rău decât bine, avertizează cei de la SOR.
Fără pâine şi cozonac
În sezonul rece, o mare parte din hrana pe care o consumă, în mod obişnuit, păsările, dispare. Insectele sunt rare, iar alte lucruri bune de ciugulit au fost deja devorate în lunile de toamnă.
Persoanele care vor să le ajute pot să le ofere seminţe crude: de floarea-soarelui, de dovleac, de cânepă – sau nuci şi alune crude şi nesărate. Nimic din ceea ce este procesat, gătit, sărat, dulce, prăjit sau afumat nu le prieşte. Nici măcar firimiturile de pâine, resturile de cozonac, de biscuiţi sau de covrig nu le fac bine, spun specialiştii SOR.
Rolul hrănitoarelor
Unde se lasă hrana? În niciun caz pe jos, fiindcă atrage rozătoarele. Şi, dacă ninge sau plouă, seminţele se vor degrada. Hrănitoarele pentru păsări sunt cea mai bună soluţie. Pot fi confecţionate din orice, de la PET-uri la cutii de carton pentru lapte, care trebuie atârnate de crengile copacilor. E esenţial însă ca hrănitoarea să aibă un acoperiş şi să fie suspendată la înălţime. Pe pagina de Facebook, reprezentanţii SOR prezintă filmuleţe prin care oricine poate învăţa să confecţioneze o hrănitoare.
Hrănitorile pot fi achiziţionate şi din magazinele de specialitate. Cele mici, cu un suport tăviță, trebuie alimentate zilnic și sunt potrivite pentru balcoane sau pervazurile ferestrelor. Hrănitorile cu rezervor sunt potrivite pentru parcuri și grădini.
Ce păsări vin la hrănitoare
-
Familia pițigoilor – e fericită să spargă semințe de floarea-soarelui. Piţigoiul (mare, albastru, sur, de brădet) pleacă în cioc cu o sămânță și se așază pe creanga unui copac, pentru a mânca miezul.
-
Familia cintezelor – se ospătează ca la restaurant. Păsările stau la hrănitoare și sparg semințele sau se mulțumesc cu ce cade pe jos de la pițigoi.
-
Familia vrăbiilor – se bucură, gălăgios, de hrană. O pasăre face shopping și restul consumă. În general, masculul dă semințele jos din hrănitoare și femelele le ciugulesc de pe jos.
-
Țicleanul – e deranjat prezența altor păsări și dorește să mănânce în linişte.
Fructele uscate și legumele fierte atrag în general mierlele, sturzii și cocoșarii.
Hrănitorile trebuie igienizate permanent, pentru a evita transmiterea bolilor.