x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Riscul de-a fi vârstnic: înşelat, furat, alungat din casă

Riscul de-a fi vârstnic: înşelat, furat, alungat din casă

de L. Budin    |    24 Iun 2020   •   10:37
Riscul de-a fi vârstnic: înşelat, furat, alungat din casă

Abuzul faţă de vârstnici există, face victime şi este considerat un subiect tabu sau e ignorat pur şi simplu de societate. E o problemă socială globală, care afectează sănătatea şi drepturile a milioane de seniori din lume. O expoziţie de fotografie iniţiată la noi doreşte să sensibilizeze comunitatea, în sensul manifestării respectului pentru cei de vârsta a treia.

 

 

Organizaţia Naţiunilor Unite defineşte abuzul faţă de vârstnici ca fiind „orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă”. Formele de manifestare variază de la cele fizice la cele psihologice, sexuale sau financiare, dar pot surveni şi ca urmare a neglijenţei, intenţionate sau nu.



Fotografii şi mărturii

 

În contextul în care, recent, a fost marcată Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) a organizat o expoziţie online de fotografie, intitulată „Contează pe mine!” şi realizată de artistul Cezar Dobre. Pe site-ul Agenţiei şi pe pagina de Facebook a fost expusă zilnic câte o imagine avându-i în centru pe seniori, împreună cu scurte mărturii despre felul în care se manifestă abuzurile asupra vârstnicilor, în special asupra femeilor. Au dezvoltat subiectul persoane care lucrează în avocatură, servicii sociale şi medicale, poliţie, biserică ş.a.m.d. Expoziția integrală va putea fi vizitată după încheierea stării de alertă și va cuprinde şi o serie de portrete de femei în vârstă, surprinse în perioada pandemiei de COVID-19.

 

Sărăcie, lipsă de sprijin

 

„Statisticile EUROSTAT arată că, până în 2030, majoritatea ţărilor se vor confrunta cu o îmbătrânire semnificativă a populaţiei, ceea ce ar putea avea drept consecinţă şi creşterea abuzurilor faţă de persoanele în varstă, mai ales pe fondul crizei economice care se prefigurează în perioada postpandemică”, arată ANES.
Dintre diferitele forme de abuzuri, cel financiar se combină cu diferite alte delicte, cum ar fi înşelătoria, furtul, folosirea bunurilor ce aparţin persoanelor vârstnice prin obţinerea de împuterniciri, deposedarea de bunuri, alungarea din locuinţe sau refuzul de a acorda moştenirea cuvenită. „Aceste situaţii pot fi potenţate de izolarea socială, dependenţa emoţională sau fizică faţă de făptuitor, sărăcie, lipsa oricărui sprijin”, mai arată ANES.
 

Fără reprezentare

 

Pandemia a lovit puternic acest segment de populaţie, ducând inclusiv la dispariţia persoanelor de suport, iar criza economică va avea consecinţe şi mai dure. Ignorarea cazurilor de abuz la adresa persoanelor în vârstă, tocmai pentru că această categorie nu are un nivel de reprezentare relevantă la nivel decizional, riscă să ducă la adâncirea prăpastiei dintre generaţii. Discursul de ură la adresa persoanelor vârstnice, care se înregistrează în momentele critice, poate să se accentueze.
 


0800.460.001 este numărul de telefon la care se poate semnala un abuz.

 

 

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici a fost institutită de Adunarea Generală a ONU, în 2011.




 

 

×